USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ MEDİCAL POİNT HASTANESİ SAĞLIKLI YAŞAM VE FONKSİYONEL TIP ÜNİTESİNDEN DİYETİSYEN SILA YEŞİLYAPRAK, KURBAN ETİNİN KESİLDİKTEN SONRA HEMEN TÜKETİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.

Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat
26-06-2023 11:03
Google News

Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, sağlıklı bir Kurban Bayramı için beslenme tavsiyelerinde bulundu, "Kurban eti kesildikten sonra ‘Rigor Mortis’ dediğimiz ölüm katılığı durumu meydana gelmektedir. Bu sebeple kurban etini en az 1 gün dinlendirdikten sonra tüketmek, hem pişirilmesini hem de sindirilmesini daha kolaylaştıracaktır" dedi.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesinden Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, kurban etinin kesildikten sonra hemen tüketilmemesi gerektiğini belirtti. “Kurban eti kesildikten sonra ‘Rigor Mortis’ dediğimiz ölüm katılığı durumu meydana gelmektedir. Kurban etinin sert olması özellikle mide problemleri yaşayan kişilerde ciddi sindirim sorunlarına yol açmaktadır" diyen Yeşilyaprak, "Bu sebeple kurban etini en az 1 gün dinlendirdikten sonra tüketmek, hem pişirilmesini hem de sindirilmesini daha kolaylaştıracaktır. Çiğ kalan etlerde, hayvandaki bir hastalığın insana bulaşması ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle etin yeteri kadar pişirilmesi çok önemlidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri gibi doğru yöntemler tercih edilmeli, uygun sürelerde pişirilmelidir. Mangal, ülkemizde kurban bayramının geleneksel aktivitelerinden biri. Mangal yapacaksak etin kömürleşmemesine dikkat etmek gerekir. Et kömürleştiğinde sağlığa büyük zararları olan kanserojen maddeler oluşabilmektedir. Bu sebeple mangal ateşi ile etin arasında en az 15 santimetre mesafe olmalıdır. Etin mangala yakın tutulması ette hem kömürleşmeye hem de B1 ve B12, folik asit vitaminlerinin kaybına yol açmaktadır. Et pişirilirken sadece kendi yağı ile pişmeli, ilave yağ eklenmemelidir" diye konuştu. Et varsa C vitamini de olmalı


Et tüketiminde hem lif açısından hem de besin açısından vücudu tamamlayabilmesi için sebzelere ihtiyacımız olduğunu söyleyen Yeşilyaprak, “C vitamini içeren sebze ve meyveler ette bulunan demirin emilimini arttırdığı için etin yanında koyu yeşil yapraklı sebzelerden (maydanoz, nane, roka ıspanak, pazı, semizotu, brokoli ) oluşan limonlu zeytinyağlı bir salata eklenebilir. Et tüketiminin artması vücuda alınan doymuş yağ ve kolesterol miktarını da arttıracağı için özellikle kolesterol, kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerin porsiyonlarına dikkat etmesi gerekir; ayrıca kurbanlık hayvanların iç organlarının kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesini önermiyorum" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ