Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Vedat Göral, “Kurban eti doymuş yağ ve yüksek kolesterol içerir. Özellikle hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden şeker hastaları, trigliserit değerleri yüksek şişman hastalar, koroner kalp damar sorunu ve bypasslı kalp hastaları, reflü hastaları, karaciğer yağlanması olan hastalar, ileri düzeydeki kişiler risk altındadır. Kurban etleri sert olduğu için sindirimleri de zordur. O nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme için etin yanında bol sebze tüketmeliyiz” diye konuştu.
"Hareketsiz kalmayın"
Kurban Bayramı'nda etlerin ızgara ya da haşlama şeklinde tüketilmesini öneren Prof. Dr. Göral, “Kurban etini sebze ile tüketimi daha yararlı olup, özellikle kavurma ve kızartmadan uzak durulmalıdır. Kurban Bayramı'nda hareketsiz kalınmamalı, günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapılabilir. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Bunun yanında günlük su tüketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su tüketilmeli, tatlı ve şeker tüketimine de dikkat edilmelidir” dedi.
"Gebeler iki porsiyonu geçmemeli"
Prof. Dr. Vedat Göral, “Bayramda hamilelerin günde iki porsiyondan fazla et yememeleri önerilmemektedir. Hamilelerin fazla et tüketmesi halinde hazım problemi olabilir. Bu da bazen hamilelik sürecine zarar verebilir” ifadelerini kullandı.
"Kahvaltıda kavurma yemeyin"
Vücudun belli bir yeme düzeninin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Göral, “Mide yıl boyu aynı besin gruplarına alışır. Ancak bir anda yağ ve protein açısından zengin bir yükleme yapılıyor. Midede hazım problemleri oluyor ve rahatsızlık veriyor. Yemeğin fazla yenmesi durumunda bir adet soda içilmesini öneriyoruz. Ancak fazla soda tüketmek mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor” diye konuştu.
İHA