USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Lale Karabıyık’tan Suriyeli mülteci değerlendirmesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Suriye iç savaşının neden olduğu ve en büyük paylardan birini Türkiye’nin aldığı zorunlu göçün etkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karabıyık, 2011 yılında Suriye’deki çatışmalardan kaçan 250 -300 kadar Suriye vatandaşının Türkiye’ye sığınma talebiyle başlayan sürecin, 2009 yılında Suriye ile karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmış olması sebebiyle mülteci krizinde bir “açık kapı” politikasına döndüğünü hatırlattı.

Lale Karabıyık’tan Suriyeli mülteci değerlendirmesi
14-07-2016 13:18
Google News

Haziran 2011 tarihinde geçici koruma statüsü ile sınır illerdeki konteyner kentlere yerleştirilen, ardından tüm şehirlere yayılan mültecilerin barınma, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal uyum gibi pek çok sorun ile karşılaştığını da vurgulayan CHP’li Vekil, “Suriye krizinin etkileri diğer komşu ülkelerle karşılaştırıldığında, göç açısından en büyük yükü Türkiye’nin üstlendiği gerçeğini görüyoruz. Türkiye içindeki duruma bakılacak olunursa, 2016 yılı itibariyle Türkiye’de bulunan kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısının 2 milyon 715 bin 789 olduğu, Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısının ise 152 bini geçtiği biliniyor; AB ile yapılan anlaşmanın ardından sayının 4 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Bu, 77.6 milyon olan 2015 yılı nüfusunun üç yıl gibi kısa bir sürede %2.1 artması anlamına gelmektedir. Kısa bir sürede böylesine büyük artışın oldukça büyük ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurması kaçınılmazdır” açıklamasında bulundu.

BU POLİTİKA UZUN VADEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Türkiye’nin tüm şehirlerinin mülteci akımından eşit pay almayışının Suriye’ye yakın şehirlerde ekonomik ve sosyal sonuçların daha ciddi boyutlara ulaşması anlamına geldiğini ifade eden Karabıyık, “Yoğun bir nüfus artışıyla birlikte sığınmacıların neden olduğu ekonomik maliyet ve sosyal sorunlar göz önünde bulundurulduğunda Suriyelilerin ülkeye kabul edilmesi politikasının, ekonomi bakımından uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm olmadığı ortadadır” dedi.

Suriyelilerin Türkiye'deki etkilerinin en fazla toplumsal alanda hissedildiğini ve kadın ve çocuk istismarı, çarpık yapılaşma gibi problemlerin de giderek arttığını dile getiren Lale Karabıyık, sosyal sorunların bazı bölgelerde kutuplaşmalara ya da var olan gerginliklerin körüklenmesine yol açtığını belirtti. Sınır illerindeki nüfus artışının bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini söyleyen CHP’li Vekil, “Ayrıca sınır illerindeki devlet hastaneleri toplam hizmetlerinin %30 ile %40’ı oranında Suriyelilere hizmet vermektedir. Bu nedenle sınır illerindeki devlet hastanelerinde sorunlar yaşanmaktadır. Bir diğer etki hayat pahalılığının ortaya çıkmasıdır. Bu şehirlerde talep arttıkça gıda maddeleri, ev fiyatları yükselmiştir” şeklinde kaydetti.

Türkiye'deki sığınmacıların daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalıştığını ve bu yolda hayatlarını kaybettiklerini de hatırlatan CHP’li Vekil, “2015’te dünya çapında 5bin 350’nin üzerinde mültecinin göç sırasında hayatını kaybetti. Tüm bu rakamlar mülteci krizinin ciddiyetini gözler önüne seriyor” diye konuştu.

SIĞINMACI ÇOCUKLAR ÇOCUK İŞÇİLİĞİ SORUNUNU DERİNLEŞTİRMEKTEDİR

Sorunun ekonomik boyutu değerlendirildiğinde Suriyelilerin sigortasız ve az maaşla işgücü piyasasına girmesinin, Türk işgücünün iş fırsatlarının ellerinden alındığı gerekçesiyle tepki çektiğini ifade eden Karabıyık,  açıklamasında “Sığınmacıların yarattığı bir diğer sosyal problem çocuk işçiliğidir. Kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların küçük bir bölümü eğitim alabilmekte ve Suriyeli aileler çocuklarını eğitime göndermekten ziyade çalışmaya yönlendirmektedir. Paraya olan ihtiyaç nedeniyle çocuklar her alanda çalıştırılmaktadır ve bu durum ülkemizdeki mevcut çocuk işçiliği sorununu derinleştirmektedir” ifadelerine yer verdi.

SURİYELİLERE OY DEVŞİRME ARACI OLARAK BAKILMAMALIDIR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı tanınmasının ulusal bir mevzu olduğunu belirterek “Vatandaşlık kararı; tek kişilik bir karar değil, referandum gerektirecek bir karardır. Suriyeli mülteciler için "vatandaşlık" ka­rarı verilirken, onların gerçekten uzun va­deli refahlarını planlayabilecekler mi?” diye sordu.

Türkiye'de bu kadar yoksul ve işsiz varken, Suriyelilere nasıl bir gelecek verileceğinin hesaplarının çok iyi yapılması gerektiğini ifade eden Karabıyık’ın açıklaması şöyle devam etti:

"Bunun için bazı şartlar hazır mı? Bunu bilmiyoruz. Şu anda ülkemizde yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteci var. Bir kısmı Tür­kiye'deki kamplarda, bir kısmı çeşitli şehir­lere dağılmış vaziyette. Ülkemizde günde ortalama 125 Suriyeli çocuk dünyaya geli­yor. Tabi bir de şu nokta var: Teröristlerin bir kısmının Suriyelilerin aralarına sızarak Türkiye'ye geçtiklerine dair bir takım haber­ler alıyoruz. Yani güvenlik açısından da kontrolün çok önemli olduğu ortada. Böyle bir karar verilirken bunun çok iyi planlanıp hesaplanması lazım. Siyasi bir obje olarak görülüp, siyasi hedef için oy devşirme ve oy potansiyelini artırmak için bir araç olarak bakılmaması lazım. Vatandaşlık kararı, öncelikle ulusal bir mevzudur ve bir referandumu da gerekli kılar. Suriyelilere vatandaşlık verilmesi tek kişinin alacağı bir karar değildir. Burada kısa vadeli bir karar almak doğru değil. Uzun vadeli sonuçları düşünmek durumundayız. İnsan hakları açısından bakıldığında onların uzun vadeli refahlarını dü­şünmek lazım. Ayrıca Türkiye'nin de çıkarlarını ön planda tutacak ve mevcut sorunlarını dikkate alacak şekilde hareket etmek gerekir. Biz Suriyeli mültecilerin ülkelerindeki koşulların düzeltilerek, güvenliklerinin sağlanarak ülkelerine dönmelerini arzu et­tiğimizi söylemiştik. Çünkü herkesin va­tanı, kendi ülkesi demiştik. Bu konunun ulusal bir konu olduğu unutulmamalıdır; toplumsal yapı, toplumun dokusu, yaşam koşulları ve işgücü planlaması dikkate alınarak karar verilmelidir ve bu asla tek kişinin kararı olmamalıdır. Ülkelerinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilere yardımcı olmak ayrı bir konudur; onları siyasi bir obje ve oy devşirme aracı olarak görmek ise olayı farklı boyuta getirir” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ