Şöyle ki, araçların yer ile tek temas noktası olan lastikler, hem sürücü ve yolcu güvenliğini, hem de sürüş konforunu direkt etkiliyor. Aynı zamanda doğru lastik seçimi, yakıt tasarrufu anlamına da gelebiliyor. Bu bağlamda, lastiklerin doğru seçilmesi kadar doğru koşullarda saklanması da önem taşıyor. Zira lastiklerin doğru koşularda saklaması ömürlerini uzatıyor ve performanslarını etkiliyor. Eğer siz de araç lastikleri nasıl saklanır merak ediyorsanız, okumaya devam edin!
İşte lastiklerinizi ideal şekilde muhafaza etmeniz için göz önünde bulundurmanız gerekenler:
Saklanacak Lastikler, Önce Temizlenmeli
İlk aşamada, muhafaza edeceğiniz lastik modellerini temizlemeniz gerekiyor. Doğal olarak, lastikler araçlardaki diğer pek çok parçaya göre daha kolay kirleniyor; toz birikmesi, çamur, bazen yabancı maddeler lastik üzerinde kalabiliyor. Lastiklerinizi bir lastik fırçası yardımıyla, ılık su ve hafif bir bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz.
Lastikler Güneş Almamalı
Temizlik bittikten sonra saklama aşaması geliyor. Lastiklerin güneş görmeyen bir yerde tutulması büyük önem taşıyor. Çünkü ultraviyole ışıklar, lastiklerin ömrünü kısaltan bir etken. Lastiklerinizi ışık ve hava geçirmeyen bir torbada saklayabilirsiniz.
Lastiklerinizi Sakladığınız Ortam Serin, Kuru Olmalı
Lastik muhafaza etmek söz konusu olduğunda bir diğer önemli unsur da ortam şartları. Lastiklerinizi, mevsimden bağımsız olarak daima serin, kuru bir ortamda muhafaza etmeniz önem taşıyor. Örneğin serin bir bodrum katı bu konuda tercih edilebilir.
Jantlı Lastik – Jantsız Lastik Ayrımı
İster otomobil lastiği ister başka bir lastik olsun, saklayacağınız lastiğin jantlı mı jantsız mı olduğu da saklama şekline etki eden bir unsur. Öyle ki, eğer saklamak istediğiniz lastikler jantlı ise yatay bir konumda saklamanız gerekiyor. Jantsız lastik modellerini ise, yatay ya da dikey bir konumda saklayabilirsiniz.