Rize’nin Çayeli ilçesinde öğrencilere verilen dalgıçlık eğitimi ile birlikte aldıkları sertifikayla sualtında iş imkânı sağlıyorlar.
Rize’nin Çayeli ilçesinde yaşayan Nedim İrfanoğlu, 2015 yılında İstanbul’dan memleketi Rize’ye döndü. Yaklaşık 27 yıldır dalış eğitmenliği yapan İrfanoğlu, öğrencilere bildikleriyle katkı sağlamak istedi. Bunun üzerine Çayeli Denizcilik Lisesi Spor Kulübü bünyesinde Uluslararası PADİ Sertifikalı dalış eğitimi kursları vermeye başladı. Çayeli Ahmet Hamdi İshakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi oğrencilerin ve sivil kursiyerlerin katıldığı kurs sürecinde teorik, havuz ve deniz eğitimleri veriliyor. Verilen eğitimleri tamamlayan ve sınavlarda başarılı olan öğrenciler sertifika alıyor. Sertifika alan öğrenciler gelecekte sualtında yapılan işlerde çalışma fırsatı yakalıyor. “Denizcilik Lisesinin öğrencilerine ücretsiz olmak şartıyla eğitimler vermek istedik”
Eğitimlerin ücretsiz bir şekilde verildiğini söyleyen Nedim İrfanoğlu, “İstanbul’da büyüdüm. Dalış eğitmenliğini İstanbul’da okudum. 27 yıldır dalış eğitmenliği yapıyorum. İstanbul’dan Rize’ye 2015’de kesin dönüş yapmak istedim. Şehir hayatından sıkıldım. Buraya döndüğüm zamanda Denizcilik Lisesinin öğrencilerine ücretsiz olmak şartıyla eğitimler vermek istedik. Bütçemizi çıkardılar. Malzemelerimizi okul bünyesinde aldık. Tesisimizde var. Öğrencilerimizin dışında sivil halkada ücretli bir şekilde eğitim veriyoruz. Onun ücretiyle de sertifikaları alıyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu bir yaşam tarzı”
Eğitmen İrfanoğlu öğrencilerin aldıkları sertifika sayesinde geliri iyi işlerde çalışabileceklerini belirterek “Dönemsel olarak değişiklik gösteriyor. Genelde yaz aylarında dalış kursları planlıyoruz. Dalış kurslarının devam etmesi halinde maksimum 1 hafta içerisinde teorik, havuz çalışmaları ve denizde eğitimlerle mezuniyet sağlanabiliyor. Onun dışında sertifikalanmış olan öğrencilerimiz bizlerle turlara gelmesi halinde turlarda dalış becerilerini arttırarak bir üst eğitimi de almaya hak kazanıyorlar. Birinci kriterimiz oğrencinin denizi sevmesi gerekiyor. Yüzme biliyorsa 15 yaş üstü olur. Yaş ve denizi sevmesi bizim için yeterli oluyor. Biz karşıdan ne kadar heves alıyorsak bizde hevesle öğretiyoruz. Artık Türkiye’de sualtı bölümleri var. Sualtı artık Dünyada belli bir yere geldi. Bu bir yaşam tarzı. Herkesin bir hobisi vardır. Bu bir kuvvetli bir hobi. Dalış çok güzel bir çevre sağlar. Ufkunuz açık olur. İş imkânı olarak kullanmak istiyorsak benim gibi dalış eğitmeni olabilir. Onun dışında sualtı sanayi kursları bitirip sualtına ait işleri yapabilir. Bu işler yüksek gelir grubuna giriyor. Bu işin yelpazesi geniş” diye konuştu. “Bende sualtını merak ettiğim için bu sporu yapmaya karar verdim”
Okulun öğrencilerinden Berat Cerrah, sualtını merak ederek dalış sporuna başladığını ifade ederek “Sualtında yaşanabilecek sıkıntıları öğreniyoruz. Bu riskli bir spor. Önlemini almazsan çok riskli bir hal alıyor. Sualtı güzel. Herkesin yapmasını tavsiye ederim. Bende sualtını merak ettiğim için bu sporu yapmaya karar verdim. Önce havuzda başladık şimdi de denizde çalışıyoruz. İlerisi için dalgıçlık aranan bir iş. Sualtı kaynakları yapan insanlar var” dedi.