Görüşülen “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde kullanılmak üzere ekli (1) sayılı listede yer alan öğretim elemanlarına ait kadrolar ihdas edilerek bu Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı cetvellerin anılan Üniversiteye ait bölümüne eklenmiştir.” maddesi ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, basının önünde hükümete bir teklif götüren Karabıyık, “Gelin, çözüme buradan başlayalım. Güvenlik soruşturmasını bir an önce gerçekleştirin ve adı Sayın Cumhurbaşkanının adı olan bir üniversiteden bu uygulama başlasın ve diğer üniversiteler de örnek alarak ihtiyaç kapsamında kadro açtıklarında kapanan üniversitelerin akademisyenlerden istihdam etsinler. Bunlar bu ülkenin evlatları, akademisyenleri…” çağrısında bulundu.
15 Temmuz Darbe Girişimi ardından kapatılan 14 vakıf üniversitesindeki yaklaşık 3 bin akademisyenin aylardır işsiz olduğunu da hatırlatan Lale Karabıyık, “Kadro bulamayan akademisyenler vakıf okullarına girdi, yani, bu insanların FETÖ’cü olduğunu söylemek mümkün değil. Biz olayın başından bu yana akademik personelin kolay yetişmediğini, kolay yetişmeyen bu akademik personelin de harcanmaması gerektiğini söyledik. Onların da bir güvenlik soruşturmasından geçirilip FETÖ ile ilişkisi olmayanların tespit edilerek üniversitelerde tekrar görevlendirilmesi gerektiğini defalarca dile getirdik.” şeklinde konuştu.
Gelin Kapanan Üniversitelerdeki Akademisyenlerin Sorununun Çözümüne Bugün, Birlikte Başlayalım!
Kapatılan bir vakıf üniversitesinin akademisyeninden gelen mesajı da Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine getiren Karabıyık, o akademisyenin, 3 profesör, 2 doçent, 2 öğretim görevlisi ile birlikte, katalogdan güzellik ürünü satmak için toplantılara gittiğini söyledi ve akademisyenin mesajını da okudu: “Bizim için üniversite dışında çalışmak gerçekten ölmekten beter. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Araştırsınlar, sorsunlar, en ufak bir bağım yok. Lütfen bizim sorunumuzu dile getirin. Bizi tekrar görevlerimize iade etsinler veya yeni üniversitelere versinler.”
Bu atamaların yalnızca YÖK Başkanının sorumluluğunda olmadığını da belirten Lale Karabıyık, “Hepimiz net biliyoruz ki Sayın Başbakan böyle bir talimat vermeden ya da Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir konuda fikrini söylemeden bu atamalar tek başına YÖK tarafından yapılamayacak. Rektörler korkuyor; Başbakan talimat verecek, YÖK Başkanı da rektörlere “Bu akademisyenleri güvenlik soruşturmasından geçirelim, bir ilişkisi olmayanları alabilirsiniz.” diyecek ki rektörler bu akademisyenleri kadrolara alsınlar. Bu kişiler şu anda hiçbir yerde çalıştırılmıyorlar. Girdikleri sınavlarda birinci olanlar bile, kapanan üniversitelerden geldikleri için mimlendiler ve bu yanlış bir uygulama. Gelin, bir örnekle başlasın ve bütün rektörler de güvenlik soruşturması bittikten sonra aynı yöntemle kadro ihtiyaçlarında bu insan ları da almaya başlasın. Şimdi önümüzde bir kadro talebi ve kadro bekleyen akademisyenler var. Gelin kapanan üniversitelerdeki akademisyenlerin sorununun çözümüne bugün, birlikte başlayalım.” sözleriyle hükümete çağrısını yineledi.