USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Marmarabirlik'te rekolte beyanları 28 Eylül'de başlıyor

Marmarabirlik, 2015-2016 ürün alım kampanya dönemi için rekolte beyanlarını 28 Eylül’den itibaren almaya başlayacak.

Marmarabirlik'te rekolte beyanları 28 Eylül'de başlıyor
27-09-2015 20:49
Google News

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2015-2016 iş yılı ürün alım dönemi öncesi üreticilerin teslim edeceği zeytin miktarı ve rekolte tespitine yönelik beyanname kabullerinin 28 Eylül Pazartesi başlayıp, 30 Ekim Cuma günü sona ereceğini açıkladı.
Hidamet Asa, bu yıl yağlık zeytin dahil 60 bin ton ürün almayı hedeflediklerini belirterek, Marmarabirlik’in planlamalarını sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için ortakların gerçekçi beyanda bulunması gerektiğini söyledi.

Üreticinin korkulu rüyası olan kota engelinin temelinde yanlış beyanların yattığını ifade eden Asa, “Marmarabirlik’in artan satış rakamları ve depolama kapasitesi sayesinde bu kampanya döneminde kota uygulaması konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmayacak. Ancak kota uygulaması rekolte beyanına dayanmaktadır ve beyanlar alındıktan sonra netlik kazanır. Dolayısıyla ortaklarımızın gerçekçi rekolte beyanında bulunması, hem kota sorununu çözecek hem de Marmarabirlik’in tüm planlamalarını sağlıklı bir şekilde değerlendirmesini sağlayacaktır.” dedi.

TAHMİNİ REKOLTE YAKLAŞIK 100 BİN TON

2015-2016 yılı ürün alım kampanyasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Asa, “Marmarabirlik rekolte tahmin komisyonunca yürütülen saha çalışmaları neticesinde, birlik faaliyet alanı içinde yaklaşık 100 bin tonluk tahmini rekolte tespiti yapılmıştır. Bu rakam, geçtiğimiz yılın rekolte miktarı ile karşılaştırıldığında oldukça iyimser bir tablo ortaya çıkmaktadır. Geçen yıl mevsim koşulları nedeniyle sektördeki ürün kayıpları bazı bölgelerde yüzde 80’lere ulaşırken, bu yıl rekoltenin 2014’e göre yüzde 60-70 oranlarında daha fazla olması beklenmektedir.” bilgisini verdi.

Ortakların beyan edeceği rekolte miktarının, giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacağına işaret eden Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, şunları söyledi: “Ortaklarımız rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar mantığıyla hareket etmemeli. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır.”

Kooperatif ana sözleşmesi gereğince her ortağın rekolte beyannamesi verme zorunluluğu olduğunu kaydeden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’te rekolte beyanlarının alınmasının ardından, 32 bin sofralık zeytin üreticisinin bir yıl boyunca büyük emek harcayarak yetiştirdiği ürün alımlarına başlanacağını sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ