Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında kadın milletvekillerinin Mecliste bulunduklarını belirterek, "Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 18’i kadın olmak üzere 81 milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisinden 16 milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisinden 10 milletvekili katıldılar. Meclisteki sayıya oranladığımızda görüyoruz ki yüzde 22 ila 17 arasında bir katılım var ve böyle bir tatil gününde ve gece bu katılım fevkalade güzel bir imtihan vermedir. Bu arada, hanımefendi milletvekillerinin cesaretini, her birinin Nene Hatun olduklarını gösterdiklerini ifade etmek isterim. Yani bu benim hanımlara ayrıcalık, pozitif ayrımcılık gösterme isteğimden değil, o günkü şevk, heyecanlarını da tekrar tekrar tebrik ediyorum. Ama Nene Hatunlar yalnız değil, Sütçü İmamlar da burada. Topyekun, bütün hepimiz, bütün Meclis Sütçü İmam’dı, Nene Hatun’du. Tabii, milletvekillerimiz, bakanlarımız da aynı yüreklilik ve cesaret içinde toplantıya katıldılar, fikirlerini, görüşlerini beyan ettiler" dedi.
"HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİ"
Darbe girişiminin bastırılmasında en büyük payın sokağa çıkan milletin olduğunu belirten Kahraman, "Bu meşum gecede hain teşebbüsün engellenmesinde en büyük pay, Cumhurbaşkanımız muhterem Recep Tayyip Erdoğan Bey’in meydana milleti çağırması olmuştur. Milletimizin meydanlara daveti, halkımızın zatıdevletlerine olan itimadı, milli birlik ve beraberlik şuuru meydanları doldurdu. Parti farkı olmaksızın herkes, ülkemizin bu karanlık geceden kurtulması için üzerine düşen görevi yerine getirdi, partiler ve herkes elinden geleni yaptı. Lider nasıl olmalıdır sorusunun cevabı en vazıh şekilde verildi" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin darbelerle yüz yüze gelmeyeceğini aktaran Kahraman, "Zira, kendini millete kabul ettirmeyen hiçbir hareket muvaffak olamaz, millette bir demokrasi şuurunun varlığı ve onu özümsediği ortaya kondu. Darbe teşebbüsü senaryosu hazırlayan, teşvik eden mihrakların umutları kursaklarında kalacak. Artık Türkiye’de hükümet buhranları, kısa süreli hükümetler ve düşürmeler yaşanmayacak, yeni bir sistem var. Toplum tümüyle özümsedi demokrasiyi. Eline bir bildiri alan mikrofon başına geçip ’El koydum.’ diyemeyecek. Türkiye’de darbeler dönemi bitmiştir, Türkiye darbelerden çok çekti ve bu son örneği olur evelallah. 1950’de gelen demokratik hayattan sonra gizli-açık gerçekleşmiş veya teşebbüs halinde kalmış darbe sayısı 16 idi, 15 Temmuzla beraber bu 17’ye çıktı ama biiznillah tarihe gömüldü darbeler ve Türkiye bundan sonra böyle belalarla karşılaşmayacak" şeklinde konuştu.
Bu arada oturum sırasında TBMM’de kısa bir polemik yaşandı. Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, yaptığı konuşmada darbe olması ihtimaline değindi. Bunun üzerine Kahraman, Yıldırım’ı hukuki kalıplarla konuşmaya davet ederek, "Darbe duygusu devam edecek. Eder mi? Özlem olarak söylemiyorum, inanç olarak ifade ediyorum. Türkiye’yi bölmek isteyenler olabilir. Türkiye büyük bir devlettir, gönül coğrafyası çok geniştir. Bu istekleri olanların heveslerinin kursaklarında kalacağını bize 15 Temmuz gecesi de gösterdi, 7 Ağustos da gösterdi" dedi.
(İHA)