USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Meme kanserinde erken teşhis önemli"

Kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanserinin tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serpil Bilgin Akyağcı, hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

12-11-2018 17:03
Google News

Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi geliştirdiği bir dizi sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaygın hastalıklar konusunda bilinçlendirme etkinliklerini tüm hızıyla sürdürüyor. Bu amaçla geçtiğimiz hafta içinde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serpil Bilgin Akyağcı, meme kanseri ve tedavi süreçleri hakkında hasta, hasta yakınları ve kadın davetlilere yönelik bilgilendirmede bulundu. Hastane binasında düzenlen geniş katılımlı programda, meme kanserinin, diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisiyle risk faktörü grubundan çıkarıldığını söyleyen Op. Dr. Serpil Bilgin Akyağcı, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin,  kontrol dışı çoğalmalarıyla ortaya çıkan bu hastalıkta,  hücrelerin vücudun başka yerlerine yayılma kapasitelerine sahip olduğunu vurguladı,

KADINLAR ARASINDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER

“Yapılan araştırmalarda, ülkemizde meme kanseri sıklığı son 20 yılda iki katından fazla artış göstermiştir” diyen Op. Dr. Akyağcı,  önümüzdeki yıllarda bu oranların daha da artacağına dikkat çekti.

Akyağcı konuşmasında “Yılda yaklaşık 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.  Ülkemizde 8 kadından birinin meme kanserine yakalanacağı hesap edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha yüksek olup;  her 7 kadından birine meme kanseri tanısı konulmaktadır. Kadınlar arasında en sık görülen kanser olmakla beraber, kadınlarda ortaya çıkan kanserlerin %32’si, kansere bağlı ölümlerin %18’i meme kanserine bağlıdır. Unutulmamalıdır ki meme kanseri erkeklerde de görülebilmektedir.  Erkeklerde daha hızlı bir seyir gösterir” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Meme kanseri,  tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu açıklayan Op. Dr. Akyağcı, erken teşhisin önemine de dikkat çekti. Kadın davetlilerin büyük ilgi ile dinlediği Op. Dr. Serpil Bilgin Akyağcı konuşmasını şöyle tamamladı:

 “ Kanserde, 4. evrede 10 yıllık yaşam oranı % 0 iken, 1. evrede %75-95 arasındadır. Ailede meme ve jinekolojik kanser olması, erken adet olma ve geç menopoza girme, hiç doğurmamak ya da ileri yaşta doğum yapmak, emzirmemek, sigara ve alkol kullanmak, obezite başlıca risk faktörlerini oluşturur. Annesinde meme kanseri olan şahısların annedeki kanser teşhisi yaşının 10 yıl öncesinden kontrollerine başlaması gerekir. Her yaştaki kadınların kendi kendine muayene yöntemlerini öğrenmesi ve her ay düzenli olarak bu muayeneyi kendi kendine yapması gerekir. 40 yaş altında,  risk faktörü ve memede tespit edilmiş sorun yoksa en az üç yılda bir doktor muayenesi,  40 yaş sonrası yıllık doktor muayenesi gerekmektedir. Herhangi bir risk faktörü ya da memede lezyon saptanırsa hekimin hastasını daha sık aralıklarla kontrole çağırması gerekir. 40-50 yaş arası en az iki yılda bir, 50 yaş sonrası ise yıllık mamografi kontrolü yaptırmanız sağlığınız ve erken tanı açısından önemlidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ