İnşaat, otomotiv, metal, enerji ve plastik sektörlerindeki 64 meslekte sınav ve belgelendirme tecrübesine sahip olan MESYEB, özellikle tekstil ve asansör başta olmak üzere yeni sektör ve mesleklerde de yetkisini genişletiyor. MESYEB, 26 Eylül 2018 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi mecburi hale gelecek olan tekstil sektöründeki 6 meslekte sınav ve belgelendirme yapmak için başlatılan genişletme çalışmalarını tamamladı. Merkez, TÜRKAK ve MYK akreditasyon ve yetkilendirme denetim süreçlerini de başlattı. MYK tarafından yetkilendirmenin yapılması ile birlikte Haziran 2018 itibariyle tekstil (boyahane ve iplik üretimi) mesleki yeterlilik belgesi için sınav ve belgelendirme hizmetine başlanması hedefleniyor.
DOSAB’ta faaliyet gösteren MESYEB ayrıca kritik sektörlerden olan asansör sektörü ile ilgili 4 asansör mesleğinde mesleki eğitim ve belgelendirme sınavları yapacak. Türkiye’de kapasite ve teknik alt yapı olarak en gelişmiş asansör eğitim ve sınav merkezini kendi tesislerinde kuran BTSO MESYEB, şu anda ASO ile birlikte yürütülen 4 asansör mesleğindeki imtihanlara devam ediyor. Bu mesleklerde de sınav yetkisi almak üzere başlatılan ve tamamlanmak üzere olan kapsam genişletme denetimlerinden sonra Haziran 2018 ayından itibaren mesleki yeterlilik belgesi verebilmek amacıyla sınav ve belgelendirme çalışmaları sürdürülecek. Merkezde bulunan asansör eğitim ve sınav merkezinde BUTGEM tarafından yapılacak ‘Meslek Edindirme’ eğitimleri ile her 2 ayda bir yaklaşık 25 asansör teknisyeninin sektöre kazandırılması hedefleniyor.
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut 64 mesleğe ilaveten tekstil, asansör, inşaat ve metal sektörlerinde 14 meslekte kapsam genişletme başvurusunu MYK’ya yaptıklarını ve yetkilendirme denetimi aşamasına gelindiğini söyledi. Ramazan Karakök, “Yeni mesleklerin onaylanmasıyla BTSO MESYEB’in sınav ve belgelendirme yetkisi olduğu meslek sayısı 78 olacak” dedi.
Bursa
MESYEB Türkiye’ye rol model oluyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçen Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesini temin ediyor. Şimdiye kadar 40 binden fazla çalışanı imtihana tabi tutan merkez, 22 binden fazla çalışanı da mesleki yeterlilik belgesi sahibi yapmayı başardı.