TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Araştırmacısı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astromoni ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, Perseid gök taşının ilk kez 1862 yılında keşfedildiğini, 1990'lı yıllardan itibaren dünyada tekrar görülmeye başlandığını belirterek, "Dün gece saatte 90 gök taşı görmeyi bekliyordum ancak beklenen gerçekleşmedi. Kuyruklu yıldızdan ayrılan parça yıllar içinde azaldı, azalmaya da devam ediyor. Dün gece ise saatte 15 ila 20 arasında gök taşı görebildik. 1990'lı yıllarda saatte 100'ün üzerinde gök taşı görülebiliyordu" dedi.
"500 bin kilometre uzaklıktan geçti"
Perseid'lerin saniyede 60-65 kilometre hızla hareket ettiğini dile getiren Hasan Esenoğlu, "Perseid"ler dünyamızdan yaklaşık 500 bin kilometre kadar uzaklıktan geçti. Mercimek kadar boyutları var. Isıları 2 bin santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Atmosferdeki sürtünme ve sıcaklıkla beraber doğal ortamda kırmızı, sarı ve beyaz ışık üretmeye başlıyor. Atmosferde çok çok hızlı hareket ettikleri için de biz parlak ve dünyadan uzak olmalarına karşın büyük görebiliyoruz" diye konuştu.
"Gözlem yapanlar bilime katkı sunabilir"
Gök taşı yağmurunun gelecek yıl da temmuz ve ağustos aylarında 2 ay boyunca görülebileceğini dile getiren Esenoğlu, 1 saatte gördükleri gök taşlarını sayan gözlemcilerin Uluslararası Göktaşı Organizasyonunun internet sitesinden kaç tane gök taşı görüldüğünü yazılarak bilime katkı sunabileceklerini kaydetti.
Güneş sisteminde gök taşı yağmurlarının durmaksınız devam ettiğini belirten Esenoğlu, yıl içerisinde en etkileyici olanların isimlerini ise şöyle sıraladı:
"Ocak ayının ilk haftasında Quadrantid, nisanda Lyrid, mayısın ilk haftası Eta Aquarid, temmuzda Delta Aquarid, 20-21 Ekim'de Orionid, 17-18 Kasım'da Leonid, 13-14 Aralık'ta ise Geminid gök taşı yağmuru."