Kardiyoloji Uzmanı Doktor Kalmış, ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizinde teşhis ve hızlı müdahalenin önemine dikkat çekti. Mide rahatsızlığı olanları ‘krizi fark edememe’ tehlikesine karşı uyaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Kalmış, mide hastalığı bulunan kişilerin zaman zaman mide ağrısı yaşadığını belirterek, "Bu kişiler, kalp krizi geçirdiklerinde midedeki ağrıyı çoğunlukla ‘yine midemdeki ağrı başladı’ diye yorumluyor. Bu nedenle mide ağrısını geçirecek ilaçlar içiyor. Bu da krizin fark edilmemesine ve ani ölüme neden olabiliyor" dedi.
"BELİRTİLER NEREDEYSE AYNI"
Özellikle kalbin alt bölgesini besleyen kalp damarı tıkanıklıklarında görülen şikayetlerin, mideyle ilgili şikayetlere çok benzediğini kaydeden Uzm. Dr. Ahmet Kalmış, "Her iki durumda da mide bölgesinde baskı ve yanma hissi oluşur. Gaz çıkarıldığında (geğirme) ise hastada bir rahatlama olur. Bu nedenle mide hastalığı olan kişiler, kalp damarı tıkanıklığının verdiği sıkıntıyla mide hastalığının verdiği sıkıntıyı ayırt edemezler" ifadelerini kaydetti.
"KARDİYOLOJİK MUAYENE ŞART"
Uzm. Dr. Kalmış, ağrının mide kalp damarı tıkanıklığından mı yoksa mideden mi olduğunu anlamak için kardiyolojik muayene ve tetkiklerin yapılması gerektiğini de belirtti. Uzm. Dr. Kalmış, "Ağrılar arasında belirgin bir fark olmadığı için, EKG çekilmeli ve efor testi yapılmalı. Bu nedenle, özellikle 45 yaş üstünde olan ve mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, yılda bir kez kardiyolojik muayene ve testlerden geçmesini öneriyoruz" diye konuştu.
(İHA)