Manisa 4. Asliye Mahkemesi, milyonlarca sosyal medya kullanıcısını ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Manisa’da bir ilköğretim okulunda görevli olan ve doğa sporlarıyla ilgilenen öğretmen Ö.Ş., 11 Ocak 2015 tarihinde bir gurup arkadaşıyla gerçekleştirdikleri etkinliğin fotoğrafını sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kişisel hesabından paylaştı. Ö.Ş., etkinlikte yer alan arkadaşlarını da fotoğraf üzerinde etiketledi. Bir süre sonra B.K. isimli bir kadın, fotoğrafta Ö.Ş. tarafından etkilenen kocası Ö.K.’yi gördü.
"YAKALANDIN, NE YAPIYORSUN O...PULARLA" YAZDI
Kadın bir anda fotoğrafa sinirlendi. Kocası Ö.K.’ye yönelik birkaç yorum yapan B.K., bununla da sınırlı kalmayarak Ö.Ş.’nin fotoğrafının altına, "Yakalandın ne yapıyorsun o…pularla. Ben söyledim sana yuh evli olduğunu bilmiyorlar mı acaba?" diye yazdı. Paylaştığı fotoğrafın altındaki yorumu fark eden Ö.Ş. ise arkadaşının eşinin bu tavrına oldukça şaşırdı. Şoke olan Ö.K., hakaret içeren yorumları nedeniyle B.K’ya yönelik uyarılarda bulundu.
DAYANAMADI, KONUYU YARGIYA TAŞIDI
Fotoğrafı gören ve gelen tepki üzerine mağdur olan öğretmen Ö.Ş., soluğu adliyede alarak şikayetçi oldu. Ö.Ş., B.K’nın yorumlarını içeren sayfayı da delil olarak sundu. Yapılan incelemelerin ardından konu yargıya taşındı. B.K. hakkında, internet ortamında ’hakaret’ suçu işleyerek toplumda öğretmenlik gibi saygın bir meslek icra eden Ö.Ş.’yi mağdur ettiği gerekçesiyle Manisa 4. Asliye Mahkemesinde kamu davası açıldı. Ö.Ş., ifadesinde, Ö.K. ile dağcılık sporu kapsamında arkadaş olduklarını, çekildikleri fotoğrafı Facebook üzerinden paylaştıktan sonra Ö.K’.yi de etiketlediğini söyledi. İfadesinde sanığın, eşine gönderme yaparken fotoğraftaki diğer kişilere ağır hakaretlerde bulunduğunu vurgulayan Ö.Ş., bu yorumların fotoğrafı gören tüm arkadaşları tarafından okunduğunu ve rencide olduğunu öne sürdü. B.K. ise eşi ile 16 yıllık evli olduğunu, söz konusu yorumları bir kişiye yönelik yapmadığını, yorumların tahkir edici söz olmayıp, hakaret içermediğini, doğrudan müştekiyi hedef alan sözler olmadığını beyan etti.
MAHKEMEDEN KADINA ŞOK CEZA GELDİ
Mahkeme tarafından verilen kararda B.K., haksız bulundu. Alınan kararla B.K.’ye 90 gün adli para cezası verildi. Sanığın iyi halini göz önüne alan mahkeme, cezayı 75 güne düşürdü. Ceza günlük 20 TL’den toplam bin 500 TL adli para cezasına çevrildi. Hükmün açıklanması ertelendi.
KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLİR
Kararı olumlu bulduğunu belirten Ö.Ş., Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde kendilerine hakaret edilen insanların konuyu adli mercilere taşıması gerektiğini söyledi. Ö.Ş., Manisa 4. Asliye Mahkemesinin verdiği kararın bu bağlamda örnek olduğunu ifade etti. Karar metninde şu ifadelere yer verildi:
"Sanık B.K.’nın; eşi Ö.K. ile Ö.Ş. arasında ilişki varmışcasına yorumlar yaptığı, sanık her ne kadar suçlamayı kabul etmemiş ve yorumunda müştekinin adının geçmediğini savunmuş ise de müştekiye cevap niteliğindeki diğer yorumları göz önünde tutulduğunda savunmasına itibar edilmemiş, böylece üzerine atılı hakaret suçunu işlediği müşteki beyanı, mesajlara ilişkin belge ve tüm dosya kapsamında anlaşılmakta, sanık B.K.’nin cezalandırılmasına, sanığın sabıkasız oluşu, bir daha suç işlemeyeceğine dair mahkememizde olumlu kanaat oluştuğundan ve belirlenebilir bir maddi zarar bulunmadığından sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir."
(İHA)