Asgari ücretteki artış yalnızca çalışanları ilgilendirmiyor. İşsiz kalanlar, 65 yaş aylığı alanlar, genel sağlık sigortalıları, BES’liler artıştan etkilenecek. Hatta evinde gündelikçi çalıştıranların bile ödedikleri prim yükselecek.
Çalışma hayatında asgari ücret yalnızca bu ücretle çalışanları değil, herkesi ilgilendiriyor. Sosyal güvenlikte prime esas kazanç asgari ücrete endeksli. Bir çalışan SGK’ya en düşük asgari ücretten, en yüksek ise asgari ücretin 6.5 katından bildirilebilir.
Asgari ücret artınca prime esas kazanç alt limiti de artıyor. Dolayısıyla SGK’ya prim ödeyen herkesin primi yükseliyor.
BAĞ-KUR'LUNUN PRİMİ ARTACAK
Bağ – Kur’luların da ödedikleri prim miktarı Ocak ayı itibarıyla artacak. Yani sadece işverenlerin değil, küçük esnafın prim yükünde de artış olacak.
Bugün itibarıyla Bağ – Kur’a ödenen en düşük prim miktarı 439,36 TL. Bu rakam Ocakta 567 TL’ye yükselecek.
GÜNDELİKÇİYİ DE ETKİLİYOR
Nisanda uygulanmaya başlayan ve ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinin çalıştırdıkları gün üzerinden ödedikleri prim de artacak.
Bu kapsamda ödenen primin miktarı bugün itibarıyla 80 Kuruş. Bu rakam Ocak ayında 1 TL’ye çıkacak.
GSS'DE GELİR SINIRI 549 LİRA
Asgari ücretle beraber, GSS primleri de artıyor. Genel sağlık sigortası (GSS) uygulamasında hane içerisinde kişi başına düşen gelir 424,5 TL’nin üzerindeyse kişiye GSS borcu çıkıyor. Ocak sonrasında bu rakam 549 TL’ye yükselecek.
DAHA ÇOK KİŞİ YARARLANACAK
Asgari ücretin etkilediği bir diğer konu da, 65 yaş aylığı. Bir kişiye 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için gerekli koşullardan biri de kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olması.
Dolayısıyla ocak itibarıyla daha fazla kişinin 65 yaş aylığından yararlanmaya başlayabileceğini söyleyebiliriz.
Ocakla birlikte limit 433,3 TL’ye yükseleceği için bugün diğer kriterleri sağlamakla beraber gelir sınırına takılan kişilerin de 65 yaş aylığı almaya başlayabileceğini söyleyebiliriz.
Ücretleri de etkileyebilir Asgari ücretin artması ile birlikte bu paraya çalışanların yanında diğer kişilerin ücretlerinin de artması söz konusu.
Örneğin bugün 1.400 TL'ye çalışan biri; asgari ücretin 1.300 TL olması sonrası zam isteyebilir. Bu nedenle genel olarak piyasadaki ücretlerde bir artış bekleyebiliriz.
AGİ KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK
1.300 TL’ye asgari geçim indiriminin dahil edilip edilmeyeceği konusundaki hesaplarda henüz netleşen bir durum yok. Ancak asgari geçim indiriminin bütün çalışanlar için en üst seviyeden hesaplanması formülü gündemde.
Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa bütün işçiler tavandan asgari geçim indirimine tabi olacaklar. Diğer yandan çalışanın eline geçen rakamın 1.300 TL’nin üzerine çıkması da söz konusu olacak.
Yani 1.300 TL’lik vaadin üzerinde bir artış yaşanacak. Ancak bu şekilde bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde vergi gelirlerinin ciddi oranda azalması söz konusu olacağı için bu seçenek üzerindeki görüşmeler yapılacak hesaplamalar sonrasında kesinleşecek.
YENİ İŞSİZLİK MAAŞI 1.317 TL
Asgari ücret, işsizlik maaşı açısından da belirleyici olduğu için ocak ayı itibarıyla işsizlik parasında artış olacak. İşsizlik sigortasından maaş almaya hak kazanmış bir kişinin maaşı ne olursa olsun, alabileceği en yüksek işsizlik parası asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’idir.
Asgari ücret artınca bu rakam da artacak ve yaklaşık1.317 TL civarında olacak. Dolayısıyla işsiz kalan kişilerin de eline daha fazla para geçebilecek. Diğer yandan prime esas kazançlar da artacağı için işsiz kalan herkesi maaşında bir artış olacağını söylemek mümkün.
BES KATKI PAYI YÜKSELECEK
Asgari ücret artınca, bireysel emeklilikte devlet desteğinin üst limitinde de güncelleme yapılacak.
Bireysel emeklilikte ödenen devlet katkısında asgari ücretin bir yıllık brüt tutarı ile sınırlı. Bu rakam artınca BES’teki devlet desteği de artmış olacak.
Dolayısıyla BES’ne dahil olmuş kişiler 2015 yılında devlet desteğinden daha fazla yararlanabilecekler.