Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından çevrimiçi düzenlenen Misi Akademi atölyeleri, artan ilgiyle devam ediyor. Hafta sonları çeşitli konulardaki uzmanları, yazar ve şairleri atölyede okurlarla buluşturan Misi Akademi’nin bu haftaki konuğu klinik psikolog ve psikoterapist Tuğçe Isıyel oldu. Türkiye ve İngiltere’de psikanaliz eğitimleri alan, aile ve çift terapistliğinin yanı sıra çeşitli yayınlarda inceleme, deneme ve eleştiri türünde yazılar kaleme alan Isıyel “Bilinç dışının izinde edebiyat” başlığı altında düzenlenen atölyede Misi Akademi katılımcılarıyla bir araya geldi.
2014 yılından bu yana psikanaliz ve edebiyat ilişkisi ile yakından ilgilendiğini söyleyen Isıyel, psikanaliz ve edebiyatın birbirinden beslendiğini, ikisinin de bilinç dışının izini sürdüğünü, bastırmanın ortadan kaldırılmasıyla yeni yaratım biçimlerinin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Sanatsal yaratıların hem okuyucu hem de onu yazanın ruhsal gerçekleriyle değerlendirilip metin okumaları yapmanın o eseri daha iyi anlama imkanı yaratabileceğini vurgulayan Isıyel “Bir yapıtı aslında bilin çdışı bağlantıları ile değerlendirebildiğimizde gizli düzenekleri ortaya çıkarabiliyoruz. ‘O metin ve algılama biçimi ne kadar yazara ya da okura ait’, ‘metnin bilinç, ön bilinç ve bilinç dışı ile bir bağı mı var?’ gibi sorulara yanıt bulabiliyoruz. Böylece yazarın arka bahçesine girerken, okurun değerlendirmelerinin metin üzerindeki etkilerini inceleyebiliyoruz” dedi.
Psikanalizden beslenen edebiyatın, psikanalizin çalışma nesnesi olan bilinç dışı kavramının antik tragedyalarla, Shakespeare’nin, Dostoyevski’nin kahramanlarıyla desteklendiğini belirten Isıyel, sık sık Freud’un psikanaliz kuramını oluştururken yararlandığı edebi örneklerinden alıntılar yaptı. Isıyel psikanaliz ve edebiyat, bilinç dışı ve bilinç arasındaki geçişlerde önemli ipuçları veren rüyalar arasındaki bağa dair de örnekler verdi.
Katılımcıların sorularıyla devam eden atölye sonunda Misi Akademi katılımcılarına dijital katılım belgeleri iletildi.