USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mısır hükümetinin istifa nedeni ekonomi

Uzmanlar Mısır'da Mihlib hükümetinin istifa etme sebeplerinin başında döviz rezervlerindeki azalışın, fiyat artışlarının ve yaşam kalitesindeki düşüşün geldiğini dile getirdi.

Mısır hükümetinin istifa nedeni ekonomi
13-09-2015 16:50
Google News

Mısır'da dün Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye istifasını sunan ve gerekçe olarak "yeni dönemde taze kana ihtiyaç olmasını" gösteren İbrahim Mihlib ve hükümetinin böyle ani bir karar almasının ardında pek çok sebep olduğu belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Ehram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Yasir Azbavi, "15 aydır görevde bulunan Mihlib hükümetinin istifa etme sebeplerinin başında, geçen ağustos ayında döviz rezervlerinde yaşanan 437 milyon 500 bin dolarlık düşüş, fiyat artışları ve yaşam kalitesinin düşmesi yer alıyor" dedi.

Azbavi, diğer sebepler arasında ise geçen pazartesi istifa eden ziraat bakanının adının karıştığı yolsuzluk davasının ve "Sivil Hizmet Kanunu" benzeri kanunların halkta oluşturduğu öfke hali ile geçen mart ayında gerçekleştirilen ekonomi kongresinde gündeme gelen projelerin hayata geçirilememesini saydı.

"Mihlib hükümeti öncekilerin bir devamıydı"

Aynı kurumun uzmanlarından Vahid Abdulmecid ise Mihlib hükümetinin istifasının ardında yatan temel sebebin hükümetteki vizyon, planlama ve yöntem eksikliği olduğunu savundu. Abdulmecid sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Mihlib hükümeti Cemal Abdunnasır'dan başlayıp Sisi'ye kadar gelen cumhurbaşkanları döneminde kurulan, yöntemi ve vizyonu olmayan hükümetlerin bir devamı niteliğindeydi. Bu hükümetler krizlere neden olduğunda her zaman değiştirilme yoluna başvurulmuştur ve Mihlib hükümetinin akıbeti de böyle oldu."

Abdulmecid, "Mısır'da 50 yıldır hükümetler kuruluyor ve değişiyor ama bu hükümetlerin bakanları neden böyle ibtidai bir şekilde seçildiklerini bilmiyor. Değişiklikler sadece isimlerde ve kuruluş şekillerinde yapılıyor" diye konuştu.

"Sisi, kendi popülaritesini korumayı amaçladı"

Siyaset Sosyolojisi alanında öğretim üyesi Said Sadık ise cumhurbaşkanlığı müessesesinin kendi popülaritesini muhafaza edebilmek için hükümetin değiştirilmesi yoluna gidildiğini öne sürdü.

Sadık, "Cumhurbaşkanı, hükümetin performansından memnun değildi bu nedenle de değiştirilmesi gerekiyordu. Mihlib'in Tunus'taki bir basın toplantısında göstermiş olduğu zayıf siyasi performans da buna tuz biber oldu" ifadesini kullandı.

Parlamento seçimlerinin birkaç ay içinde yapılacağını ve hükümetin kurulacağını belirten Sadık, Sisi'nin istifayı hemen kabul etmesini, hükümetin oluşturduğu olumsuz tablonun kendi popülaritesini düşürmesini engelleme çabası olarak yorumladı.   

Mihlib'in Tunus'ta bir basın toplantısında kendisine yolsuzlukla ilgili soru yöneltilmesinin ardından salondan ayrılmasının da istifa gerekçelerinden olduğunu söyleyen Sadık, "Bu durum onun diplomatik ve siyasi alandaki zayıflığını ortaya çıkardı ve Mısır'ı çok güç duruma soktu. Bu nedenle hükümete acilen son verildi" dedi.

Dün cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan İbrahim Mihlib'in istifasını Sisi'ye sunduğu bildirilmişti. Hükümetin istifasını kabul eden Sisi'nin de Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Şerif İsmail'i bir hafta içinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği ifade edilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ