USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Mobilyacıların zam tepkisi

Mobilyacılar her ay malzemelere gelen zamlardan şikayetçi.

 Mobilyacıların zam tepkisi
29-08-2017 14:22
Google News

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, mobilya malzemelerinin yıl başından bu yana yüzde 60 zamlandığını belirterek, “Müthiş zamlar geliyor. Farkında değiliz ama bunu her aya yaydılar. Hammaddeye gelen zam oranı 7-8 ay zarfında neredeyse yüzde 60-70’i buldu” dedi.
Malzeme fiyatlarının her ay değiştiğini belirten Başkan Özcan Ayhan, “Bu yalnızca süngerde değil, suntada, MDF’de, suntalamda... Mobilyacının devamlı kullandığı hammaddelere durmadan zam geliyor. 1 Ağustos itibariyle yüzde 10’lara yakın bir zam geldi. Bunu anlamış değiliz. Dolar inişte, zam geliyor, dolar çıkışta yine zam geliyor. Bunun izahını bulamıyoruz. Türkiye’de asgari ücrete yılda iki kez zam gelir. Zamlar işçilere ve üretilen ürünlere yansıtılır. Bir de hammaddeye gelen zamlar yansıtılır. Fakat hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz. Bu sene her ay zam geldi. Bunun açıklamasını biz yapamayız, bilemiyoruz. Eskiden bize dolar yükseldi, mecbur zam yapmaktayız derlerdi. 4 TL’ye göre bu zamları yapmışlardı. Şimdi dolar inişte, 3,5 TL’nin altına girdi ve hala fiyatlar artıyor. Bunun izahını ancak bu işi araştıracak devletimizin yetkili organları çözer. Biz çözemiyoruz. Yılda 7-8 kere zam olur mu? Mobilya sektörü bu konuda gerçekten büyük sıkıntı içinde. 40 gün sonra İnegöl’de bir fuar düzenleyeceğiz. Esnafımız gelen zamları bu fuara yansıtacak. İnegöl’de son 10 yılda bu sene gelen zamlar kadar zamlar gelmemişti. Esnafımız bu konuda dertli. Malzemecilere ayak uyduramıyoruz. Bunun araştırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Gelen zamlar yüzünden kar etmeden satış yaptıklarını belirten Ayhan, “Her ay onlar gibi fiyat değiştirme şansımız yok. Genelde fuardan fuara listelerimizi yenileriz. Son 5-6 aydan beri mobilyacılarımız kendi karlarından taviz verdi. Kâr etmeden ürün sattılar, fuarı beklediler. Malzemelerin fiyatlarının oturmasını beklediler. Her ay yüzde 5-10 zam yapıldı. Bu zamları kontrol edecek bir merci bulamıyoruz. Yalnızca basında açıklamalar yapıyoruz, zamları yapanlar da belki de okuyup bize gülüyorlardır, ama zamları yine yapıyorlar. Onların yetkili kişilerinden bunların sebebini duymak isteriz. Neden bu kadar sık zam yapılıyor bilmek isteriz” dedi.
KDV indiriminin ardından ağaç ve orman ürünleri üzerindeki devlet fonunun kalkmasını da değerlendiren Özcan Ayhan, “Mobilya sektörü ve ahşap sektörü adına güzel bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 1 ile 3 arasında değişen bu fonların kalkması ithal ürünlerle rekabeti eşit seviyeye getirmiş oldu. Nerede bir emek ve destek varsa sağlayanlara teşekkür ediyoruz. İnşallah iyi olur. 9’uncu ayda da KDV indiriminin sonu geliyor. 3’üncü aydan beri KDV indiriminden faydalanıyoruz. İnşallah ona da kalıcı çözüm bulup, yüzde 18’lerin altında sabitlenmesini istiyoruz. Devletimizin bununla ilgili çalışmalar içerisinde olduğunu duymuştum. İnşallah doğrudur. Düzen içinde faturalar kesilir ve daha iyi olur. Aynı zamanda bizim sektörümüz artık özel tüketimden değil, temel ihtiyaç maddesi haline geldi. Yaptığımız mobilyalar her evin olmazsa olmazı durumunda. Bununla ilgili yüzde 8-10 gibi sabit rakamlarda kalması bizi çok mutlu eder. Sektörümüz tam faturalı çalışma devresine de girer. KDV oranlarında yüzde 18’den fazla fatura kesiliyor. Yüzde 8’le devam ettiği sürece devletin de bunda kazancı olacaktır. Yüksek KDV oranları insanları başka arayışlara itiyor. İnşallah böyle sabitlenir” şeklinde konuştu.(İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ