Bursa’nın İnegöl ilçesinde Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF 2017) Hikmet Şahin Kültür Parkı Uluslarararı Fuar Alanında 37. kez kapılarını açtı. Fuarın açılış törenine eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, İTSO Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, siyasi parti başkan ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.
MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, yaptığı açılış konuşmasında, “İnegöl gerçek anlamda hiçbir tereddüt kalmadan Türkiye mobilya sektörünün öncüsü ve lideridir. Tasarım, üretim, pazarlama ve değişik konularda büyük çalışmalar yapıyoruz.
İnegöl mobilyası 30 yılda buralara geldiyse önümüzdeki 30 yıllarda hedeflerimiz daha büyük olmalı. Gelişen ve büyüyen güçlü Türkiye ile birlikte gelişen ve büyüyen bir İnegöl oluşturmalıyız. Güçlü ve büyük mobilya sektörünü, Türkiye’ye yön veren mobilya sektörünü İnegöl’de daha da büyütmeye çalışacağız” dedi.
“İşimiz çok”
Eski Bakan Ala, yaptığı konuşmada, “Türkiye’de mobilyanın başkenti olarak ün salmış, markalaşmış İnegöl’de mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın fuarındayız. 350 milyon dolar ihracat Anadolu’da birçok ilimizin toplam ihracatından fazladır. Burada sadece mobilya sektöründe bunu sağlayabiliyoruz. 2500’e yakın firma faaliyet gösteriyor. Ne zaman sıkıntıya düşseniz sizin yanınızda olmayı siyasetimizin ana hedefi olarak belirledik. Kısa süre önce KDV indirimi yaptık. Bu indirimden yararlanan firma ve vatandaşlarımızı görüyoruz. Bundan sonra da sizin önünüzü açmak için yapılması gereken her reformu yapacağız.
Dünya mobilya ihracatının yüzde 25’i Çin, yüzde 15 Amerika, yüzde 7 Almanya Biz ise yüzde 1’iz. 350 milyon dolar ihracat İnegöl için çok önemlidir ama Türkiye’nin alacağı mesafeyi yüzde 1’lik mesafeyi görerek bilmeliyiz. Dünyada yüzde 1 paya sahibiz. Bunun yüzde 10’lara çıkması gerekir. Bunu sizler çıkaracaksınız” dedi.
“Mobilya sektöründeki 30 bin olan istihdamı 100 bine çıkarmak için uğraşıyoruz. Dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmemiz lazım” diyen Ala, şunları kaydetti:
“Kararlarınıza hız kazandıracak reformlar yapıyoruz. 16 Nisan’da önünüze gelecek anayasa değişikliği de bunun bir parçasıdır. Hızlı mesafe almamızı sağlayacak, istikrar içerisinde büyümemizi mümkün kılacak bir değişikliktir. Başka yerlere çekilmesinin anlamı yok. Dünya ile bu kadar entegre olmuş İnegöl’e, 150 ülkeye ihracat yapabilen İnegöl’e 1980 darbesiyle yapılmış bir anayasa yeter mi? Sivil, düzgün bir anayasa yapmamız gerekiyor. Onu şuan yapma imkânımız yoksa elimizdeki mevcut anayasayı iyileştireceğiz. Takdir aziz milletimizindir. Gerekçelerimizi de paylaşıyoruz. Bu inisiyatifler alındığında ekonomik hedeflere biraz daha hızlı ve kendimizden emin şekilde ulaşacağız. Türkiye bulunduğu yerden çok daha yukarılara gidecek potansiyele sahip. 2000’lerden sonra Türkiye gibi, Meksika gibi, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarındaki artışa baktığımızda gelişmiş ülkelerin büyüme hızlarındaki artış oranından daha fazladır. Bu çalışırsak, önümüzü açarsak yakalayacağımız anlamına geliyor. Bu potansiyel Türkiye’de var. Ekonomik hedefler söz konusu olunca her şeyi bırakıp birlikte yol alıyoruz. Bu bakımdan önümüz açıktır.”
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan fuardaki stantlar tek tek gezilerek incelendi. 168 firmanın katıldığı fuar, 27 Mart'a kadar açık kalacak.
(iha)