16'ncı yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından resmedilen ve sanat tarihinin en kıymetli eserlerinden biri olarak kabul edilen Mona Lisa'nın sırrı çözüldü
Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan tablo üzerinde bir süredir araştırmalar yapan ekip, 'yakalanamaz gülüş' adını verdikleri ve tabloyu bakan kişinin Mona Lisa'nın gülüşünü neden yakalayamadığı gizemini çözdüklerini duyurdu.
Ekip adına açıklamalarda bulunan Sunderland Üniversitesi akademisyenlerinden Sheffield Hallam, Leonardo da Vinci tabloyu resmederken 'sfumato' adı verilen bir teknik kullandığını ve bu sayede yaratılan illüzyon ile tabloya bakan gözlerin tablodaki kadının gülüşünü yakalayamadığının altını çizdi.
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, Mona Lisa'ya farklı uzaklıktan ve açıdan bakan insanların farklı mimikler görmesinin altında yatan sebebin 'sfumato' tekniği olduğunu iddia ediyor.
Tabloda yer alan Lisa Gherardini isimli kadının Leonardo da Vinci'ye 1503-1506 yılları arasında modellik yaptığına inanılıyor.
İLK DEFA 1483'DE DENEDİ
Ekip, Leonardo da Vinci'nin bu tekniğe ilk olarak 1483 yılında yaptığı 'Virgin of the Rocks' isimli eserinde yer verdiğine inanıyor.
Bu tekniğin başka sanatçılar tarafından kopyalanmaya çalışıldığını belirten ekip, bu eserlerden hiçbirinin da Vinci kadar başarılı olmadığının altını çiziyor.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bağımsız bir araştırmada tabloda yer alan ve Lisa Gherardini olduğu düşünülen kadının mezarını bulmak için DNA testine başvurmuştu.