ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Suriye’nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik alana IŞİD’in erişimini kesmek için Türkiye ile operasyon yapılacağını açıklaması, Ankara’nın kırmızı çizgi ilan ettiği Cerablus-Azez hattını da kapsayan Suriye’nin kuzey batı bölgesine yönelik kapsamlı bir askeri operasyonun başlatılacağını ortaya koydu.
Kulislere sızan bilgilere göre Türkiye ya da ABD bölgede herhangi bir kara harekatı yapmayacak ancak ılımlı muhaliflerin ve Türkmenler’in askeri unsurlarının da katılacağı kara harekatı, ABD ve Türkiye tarafından kapsamlı ve şiddetli hava operasyonlarıyla desteklenecek. Plana göre, IŞİD’e karşı operasyona giren timlerin çekirdeğini yüksek askeri donanıma sahip 60 kişilik muhalif grup oluşturacak. Bu grup ihtiyaç durumunda hava saldırısı desteği talep edebilecek. 98 km’lik bölgenin IŞİD’ten arındırılmasının ardından kara harekatını yapan unsurların bölgedeki güvenliği sağlayacağı bu aşamada ABD ve Türkiye’nin havadan güvenlik kontrollerini gerçekleştireceği, Türkiye’nin ayrıca karadan karaya uzun menzilli atış yapabilen silahlarla kontrolü elinde bulunduracağı ifade ediliyor.
PLAN UZUN SÜREDİR HAZIR
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass dün bu konudaki sorular üzerine, “Uzun süredir Türkiye gibi IŞİD’in varlığından biz de endişeliyiz. Konu Türk sınırının bir bölümünün korunması ve Türkiye sınırından Suriye’ye geçecek insan, silah ve ekipmana karşı avantaj sağlayacak. IŞİD’i sınırdan uzaklaştırmak için nasıl çalışabiliriz diye Türkiye ve diğer koalisyon güçleriyle görüşüyoruz. Dışişleri Bakanı’nın söylediği, var olan mücadele ve yakın zamanda Kuzey Batı Suriye’de operasyonları nasıl yoğunlaştırabiliriz beklentisidir” dedi.
Siyasi ve güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, ABD ve Türkiye, Cerablus-Azez hattını kapsayacağı belirtilen operasyona uzun süredir hazırlanıyor. Kaynaklar, Türkiye’nin ya da ABD’nin bir kara harekatına katılmayacağını ifade ediyor. Bölgedeki önemli köyleri ve geçiş merkezlerini elinde bulunduran IŞİD’e karşı kara harekatını ılımlı muhalif güçler gerçekleştirecek.
Bir süredir silahlanan ve eğitim alan Türkmenler’in askeri güçleri de kara harekatına katılacak. ABD ve Türkiye ise operasyona havadan destek verecek. Hem belirlenen noktalara yönelik operasyon yapılacak hem de karadaki unsurların talep ettiği noktalara anlık operasyonlar gerçekleştirilecek.
60 UÇAKLIK HAVA GÜCÜ
Bu operasyonlar için ABD ve Türkiye, bir süredir İncirlik’te ve sınırda yığınak yapıyor. Türkiye’nin, Malatya ve Diyarbakır’daki hava unsurları teyakkuz durumunda bekletilirken, ABD, İncirlik’e, her türlü hava koşulunda operasyon yapabilen, yüksek manevra yeteneğine sahip 6 F-15C avcı uçağı, 6 A-10 bombardıman uçağı, 12 KC-135 tanker uçağı, 10 MQ-1 silahlı insansız hava aracı konuşlandırdı. 6 F-15E sınıfı havadan karaya atış uçağı ile 6 A-10 bombardıman uçağının da operasyonlarda kullanılacağı kaydedildi. TSK’nın ise Malatya ve Diyarbakır’dan 14 F-16 ve Batman’a konuşlu insansız hava araçlarıyla operasyona katılması bekleniyor. İlk etapta operasyonda 60 uçaklık bir hava gücünün kullanılacağı kaydedildi.