Sonuçları PNAS dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları "Crispr" yöntemini kullanarak, sivrisineklerin DNA'sına hayvanları sıtmaya karşı "dirençli" hale getiren bir gen ekledi.
Direnç geninin, mutasyona uğramış sivrisineklerin çiftleşmesinden dünyaya gelen yavrularında ve sonrasındaki üç nesile kalıtsal olarak geçtiği tespit edildi.
Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırma çerçevesinde Hindistan'da yaşayan "Anofel stephensi" türü sivrisinekleri kullandığı, bulguların, aynı yöntemin diğer sivrisinek türlerinde de başarıyla uygulanabileceği ümidini doğurduğu kaydedildi.
SİVRİSİNEK KAYNAKLI SITMA ÖNLENEBİLİR
Doktor Anthony James ve ekibi, genetik değişikliğin, sivrisinekleri sıtma parazitine karşı "kötü bir ev sahibi" haline getirebildiğini açıkladı.
Araştırmacılar, laboratuvar tekniğinin sahada işe yaraması halinde insanların sivrisinek ısırığı sonucu sıtmaya yakalanmasının önlenebileceğini belirtiyor.
Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, sıtmaya yakalanma riski altında. Her yıl yaklaşık 580 bin kişi sıtmadan hayatını kaybediyor.