Süt ürünlerinde Türkiye’nin en yenilikçi markalarından biri olan Eker, sağlıklı yaşamı destekleyen organizasyonlara imza atıyor. 2014 yılından bu yana geleneksel olarak yapılan ve koşu sporu takviminin önemli bir parçası haline gelen Eker I Run, 10. yılında "Koşuyoruz" mottosuyla düzenleniyor.
1 Ekim Pazar günü Bursa Eker Meydan’da düzenlenecek olan 10. Eker I Run, yarışma heyecanının yanı sıra müzik, eğlence ve iyilik dolu programıyla bir koşu etkinliğinden çok daha fazlasını vadediyor. Profesyonel sporcuların yanı sıra amatör koşucular, kurumsal takımların temsilcileri ve çocuklar gibi farklı profillerden katılımcılar Eker I Run’da yer alabiliyor.
42K maratonu, 15K, 5K, Paten Yarışı, Özel Sporcular Koşusu, 6-12 yaş aralığındaki çocukların katılacağı “Minik Adımlar” Koşusu’nun düzenlendiği Eker I Run’ın programına, bu yıl “Maraton Bayrak Yarışı” parkuru da eklendi.
Deprem felaketinden etkilenenlere yönelik projeler dikkat çekiyor
Eker I Run'da, Adım Adım bünyesindeki STK’ların yardımseverlik kampanyaları için Yardımseverlik Koşuları düzenleniyor. Bu koşulara katılanların ve bağışçıların desteği ile birlikte Adım Adım çatısı altındaki STK'ların toplumsal değer yaratan projeleri için kaynak geliştiriliyor. Çocuklardan gençlere, kadınlardan doğaya, hayvanlara kadar destek bekleyen binlerce faydalanıcıya katkı sağlanıyor. Bu yıl Adım Adım Eker I Run Yardımseverlik Koşuları’nda, deprem felaketinden etkilenenlere yönelik projelerin olması da dikkat çekiyor. Gönüllü koşucular, "İPK - İYİLİK PEŞİNDE KOŞ" (ipk.adimadim.org) Platformu'ndaki STK projelerini inceleyerek, seçtikleri projeyle kendi kampanyalarını oluşturduktan sonra STK adına bağış toplayabiliyor.
Toplam kaynak 2.217.178 TL’ye ulaştı
2022 yılında yapılan 9. Eker I Run’da STK’ların projeleri için bağış rekoru kırıldı. Eker I Run Yardımseverlik Koşuları’nda, 700’ün üzerinde gönüllü koşucunun çabasıyla 18’i Adım Adım bünyesinde olmak üzere toplam 19 STK için toplanan bağış miktarı 1.137.312 TL oldu. Eker I Run'da 2018'den 2022 yılına kadar; 23 farklı STK için tüm zamanlarda toplanan kaynak 2.217.178 TL’ye ulaştı.
Katılan STK’lar
10. Eker I Run’da atılan her adımda iyilikler çoğalarak artacak. Gönüllü koşucular, açılan Yardımseverlik Koşusu kampanyaları ile STK’ların özel olarak geliştirilen projeleri için bağış toplayacak. 10. Eker I Run'da şu STK'lar için iyilik peşinde koşulacak:
Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), İlgi Otizm Derneği, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), Koruncuk Vakfı, Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV), Paylaşımcı Toplum Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türk Eğitim Vakfı (TEV), Tohumluk Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), UNICEF Türkiye Milli Komitesi.
10. EKER I RUN’DA YARDIMSEVERLİK KOŞUSU YAPACAK STK’LARIN PROJELERİ:
Bursa LÖDER - Kanserli Çocuklar Sağlığa Ulaşsın Projesi
Kanserli çocuklara yardım amacı ile kurulmuş bir dernek olan Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER), "Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği"ne başvuran olguların sorunlarını çözmek için projeler üretiyor. LÖDER, maddi yetersizlikler yüzünden kalacak yer bulamayan Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Hastanesi’nde tedavi gören ve kemik iliği nakli için şehir dışından gelen çocuklara ve ailelerine, yine kanser tedavisi gören yetişkin hastalara Konuk Evi'nde yemek ve barınma hizmeti veriyor. Bir hastanın ailesiyle beraber konuk evinde ağırlanmasının 1.250 TL'lik bir bedeli bulunuyor. LÖDER, 50 katılımcının desteği ile 150.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
ÇYDD - Öğrencilerimize Teknoloji Desteği Projesi
Çağdaş Türkiye’nin gelecek güvencesi misyonu ile 1989 yılında kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), kız çocuklarının okula gitmesine katkıda bulunmak ve eğitimde eşitlik sağlamak için burs veriyor. "Öğrencilerimize Teknoloji Desteği Projesi" ile Eker I Run'a katılan dernek, depremde teknolojik cihazlarını kaybeden ya da bundan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalan öğrencilerin bilgisayar, tablet, internet gibi teknolojik donanımlara ulaşmasını ve eğitimde eşitliğinin sağlanmasını hedefliyor. Öğrenciler için sağlanacak bir teknolojik cihazın bedelinin 17.000 TL olduğu belirtiliyor. ÇYDD, projesi için 20 katılımcının desteğini almayı hedefliyor.
İlgi Otizm Derneği - Otizme İlgili Ol Projesi
İlgi Otizm Derneği, otizm tanısı almış ancak maddi yetersizlikler nedeniyle ihtiyacı olan özel eğitime ulaşamayan çocuklara bünyesinde kurduğu okulunda eğitim desteği veriyor. Dernek, ücretsiz aile eğitimleri ve psikolojik danışmanlık hizmeti de sunuyor. Otizm teşhisi konan bir çocuğun ihtiyaç duyduğu özel eğitimin maliyetinin yıllık 120.000 TL olduğunu belirten İlgi Otizm Derneği, 100 katılımcının desteğini almayı hedefliyor.
KAÇUV - Umutlu Kartlar Projesi
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), maddi sorunları nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlayarak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik destek ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamı sağlıyor. Vakıf, depremden etkilenen illerde öncelikli olmak üzere, kanser tedavisi gören çocuk ve ailesinin desteklenmesi amacıyla temel hijyen ve gıda ihtiyaçlarını karşılayarak tıbbi tedavi sürecine odaklanmalarını sağlamak için düzenli olarak alışveriş kartları gönderiyor. Bir Umutlu Kart bedelinin 1.200 TL, bir çocuk için bir yıllık Umutlu Kart destek tutarının 6.000 TL olduğu belirtiliyor. KAÇUV, 50 katılımcının desteği ile 270.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
KASDER - Eğitime Destek Geleceğe Hayat Projesi
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), ülkemizde sayıları 100 bini aşan kas hastalarının daha kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak, hastalara ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulamaya geçirilebilmesi amacıyla 1978 yılından bu yana çalışmalar yapıyor. Alanındaki en etkin sivil toplum adresi olan dernek, "Eğitime Destek Geleceğe Hayat" projesiyle kas hastası öğrencilerin hayallerine ulaşmasına destek oluyor. Kas hastalığına sahip bir üniversite öğrencisi için yıllık eğitim bursu tutarı 12.000 TL. KASDER, 50 katılımcının desteği ile 60.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
KEDV - Kadınlar Hayatı Yeniden Kuruyor Projesi
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), 1986 yılından bu yana dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek amacıyla çalışıyor. Yereldeki kadınların örgütlenmeleri, katılımcı liderlik becerilerini güçlendirmeleri ve toplum odaklı kalkınmada dönüştürücü rol oynamaları, KEDV'in öncelikleri arasında ilk sıralarda bulunuyor. KEDV, Kadınlar Hayatı Yeniden Kuruyor projesi ile depremden etkilenen kadınların hayatı yeniden kurmaları için girişimlerini uzmanlık, eğitim, finansman, ürün/iş geliştirme ve pazarlama ile destekliyor. Her 5.000 TL bağış ile 1 kadının üretime devam edebilmesi sağlanıyor. KEDV, 150 katılımcının desteği ile 250.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
Koruncuk - Hayalim Okul Projesi
Koruncuk Vakfı, sosyo-ekonomik açıdan eğitime erişimleri ve temel ihtiyaçları risk altındaki kız çocuklarına, "akademik başarı ön koşulu olmaksızın" ortaokuldan üniversiteye kadar barınma ve bakım hizmeti sunarak, üniversite eğitimlerini ve mesleki gelişimlerini destekliyor. Koruncuk Vakfı "Hayalim Okul" projesiyle, bu yıl Koruncuk Köylere kabul edeceği depremden etkilenen kız çocuklarının güvenli bir ortama, temel ihtiyaçlara erişimleri ve hayallerindeki okula kavuşabilmeleri için gereken desteği sağlamayı amaçlıyor. Koruncukların nitelikli ve kesintisiz eğitime erişmesi için gereken desteğin yıllık 9.000 TL olduğu belirtiliyor. Koruncuk Vakfı, 10 katılımcının desteği ile 90.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
OBİDEV - Otizmde Bir Gün Değil Her Gün Eğitim Projesi
Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV), "Otizm Spektrum Bozukluğu" (OSB) tanısı konmuş bireylerin kaliteli, yoğun ve nitelikli özel eğitim almalarına destek olmak için çalışmalar yapıyor. Vakıf, OSB'li bireyler ve ailelerin toplumda yer almalarını kolaylaştırmak için kamu ile birlikte çeşitli projeler geliştiriyor. OBİDEV, otizmli bireylerin bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için bireysel, grup, dil ve konuşma terapisi, spor, resim, müzik, ergoterapi ve duyu bütünleme alanlarında ihtiyaç duydukları yoğun eğitime fon sağlıyor. Bir öğrencinin 1 yıllık eğitim bursunun bedelinin 25.000 TL olduğu belirtiliyor. OBİDEV, 500 katılımcının desteği ile 250.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
Paylaşımcı Toplum Derneği - Geleceğin Hekimlerini Destekliyoruz Projesi
Temelde "sosyal eşitsizliğe karşı" faaliyet göstermek için kurulmuş bir sivil toplum örgütü olan Paylaşımcı Toplum Derneği, çağın getirdiği her türlü sosyal eşitsizliğe karşı çözüm üretip, dayanışma sergilemeyi amaçlıyor. Geleceğin hekimlerinin yanında olan dernek, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine bir dönem boyunca, çağın getirdiği tüm sosyal eşitsizliklerin aşılmasına katkı sağlamak için burs desteğinde bulunuyor. 1 öğrencinin bir yıllık burs miktarının 15.000 TL olduğu belirtiliyor. Dernek, 50 katılımcının desteği ile 150.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
TEGV - Cumhuriyetin Yüzleri Eğitim için Koşuyor Projesi
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), ilköğretim çağındaki çocukların daha güzel bir çocukluk yaşamaları ve yarınlara umutla bakmaları için, okul içi ve dışı saatlerde çok yönlü bir eğitim desteği almalarını ve çağdaş eğitim olanaklarından faydalanmalarını amaçlıyor. Vakıf, kuruluşundan bu yana 3 milyona yakın çocuğa verdiği eğitim desteğini on binlerce gönüllüsü ile gerçekleştiriyor. TEGV, Cumhuriyet’in 100. yılında “Cumhuriyetin Yüzleri Eğitim için Koşuyor” projesiyle umutlu bir gelecek için birlikte hareket etme çağrısı yapıyor. TEGV'de eğitim desteği alacak 1 çocuğun 1 yıllık eğitim gideri 800 TL. TEGV, 60 katılımcının desteği ile 90.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
TEV - Okusun, Cumhuriyetin Geleceği Olsun! Projesi
Türk Eğitim Vakfı (TEV), başarılı fakat maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek, Türkiye’nin aydınlık geleceğine ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişeceği eğitim sistemini destekliyor. Binlerce öğrenci, en temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için okulu bırakmayı düşünüyor. TEV, Cumhuriyetimizin 100. yılında birlikte koşup, gençlerin eğitimine destek olma çağrısı yaparak; "Gençlerimiz okusun, Cumhuriyetimizin geleceği olsun" diyor. Bir üniversite öğrencisinin 1 yıllık eğitim bursunun 22.500 TL olduğu belirtiliyor. TEV, 50 katılımcının desteği ile 100.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
Tohumluk Vakfı - Haydi Çocuklar Spora, Kırsaldan Yeni Ufuklara Projesi
Tohumluk Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, köyde ve kırsalda toplumsal, kültürel, ekonomik ve sosyal gelişime yardımcı olmayı hedefliyor. Vakıf, köylüsüyle şehirlisiyle çalışan, üreten, okuyan ve paylaşan bireylerin nitelik ve nicelik olarak artırılmasına yönelik eğitim, kültür, bilim, sanat ve spor alanlarında etkinlikler yapıyor. Tohumluk Vakfı bu projesiyle, kırsalda yaşayan yetenekli ve istekli çocukların, ekonomik ve fiziksel şartların yetersizliği sebebiyle mahrum kaldıkları spor etkinliklerinden faydalanmalarını sağlıyor. Bir çocuğun spora başlaması için gereken ortalama bedelin 3.500 TL olduğu ifade ediliyor. Tohumluk Vakfı, 25 katılımcının desteği ile 100.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
Tohum Otizm Vakfı - Otizmli Çocuklara Eğitim Güneşi Ol Projesi
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, otizmli çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla 15 Nisan 2003 tarihinden beri çalışmalarına devam ediyor. Eğitim her çocuğun anayasal hakkı ancak otizmli çocuklar bu haklarına ulaşamıyor. Projenin tanıtımında, her çocuğun eşit şartlarda yaşaması için atılacak adımların önemine vurgu yapılıyor. Bir otizmli çocuğun 1 yıllık özel eğitim bursunun ve eğitim materyali ücretinin 130.000 TL olduğu belirtiliyor. Tohum Otizm Vakfı, 200 katılımcının desteği ile 260.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
TSÇV - Depremzede Engelli Çocuklarımızın Sesi Ol! Projesi
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlere teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilen bireyler olmaları için gayret ediyor. TSÇV, Eker I Run'a katıldığı projesiyle; depremden etkilenmiş bebek ve çocuklara ihtiyaç duydukları gelişim takibi ve rehabilitasyon hizmetlerini ulaştırarak, onların yaşama umutla bağlanmasına destek oluyor. Vakıf, 5.000 TL bağışla 1 çocuğun gelişim takibi hizmeti alabilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. TSÇV, 10 katılımcının desteği ile 50.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.
UNICEF - Geleceğin Lider Kızları Projesi
Dünyanın öncü çocuk hakları savunucusu olan UNICEF, çocukların sağlığı, eğitimi ve korunması ile ilgili çalışmalar yürütüyor. UNICEF Türkiye Milli Komitesi, çocukların ihtiyaçları ile ilgili kamuoyu bilinci oluşturmak için özel sektör, kişi ve gruplarla iş birliği yaparak kaynak geliştiriyor. Geleceğin Lider Kızları eğitimi; kızların, bilgi ve yaşam becerilerini artırmayı hedefleyen yapılandırılmış aktivitelerden oluşan 6 haftalık bir program. UNICEF aynı zamanda, Türkiye'de binlerce kız ve erkek çocuğun eğitim alarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenmesini sağlıyor. Katılımcıların paylaşacağı her 575 TL, Türkiye’deki ergen kız çocuklarının bilgi ve yaşam becerilerini artırmayı destekliyor. UNICEF, 15 katılımcının desteği ile 10.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.