Antalya'da düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin ittifak kapsamında oluşturulacak 'öncü güç' birliğine liderlik edecek 7 ülkeden biri olacağını söyledi. Stoltenberg, Türkiye'nin bu kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
DÖNÜŞÜMLÜ OLACAK
Beş bin kişilik bir tugaydan oluşması beklenen piyade birliği; hava ve deniz unsurları ve özel kuvvetlerle desteklenecek. Aralarında Türkiye'nin de olacağı 7 Avrupa ülkesi birliğin liderliğini dönüşümlü olarak üstlenecek.
Dezenformasyon ve radikalleşme kampanyalarına karşı başlatacakları stratejik iletişim için İngiltere'nin bir fon oluşturacağını ifade eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu fona Türkiye'nin de destek verme kararı aldığını duyurdu.
BALTIK ÜLKELERİNİN ASKER TALEBİ
Bu arada Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Rusya tehdidine karşı caydırıcı bir unsur olarak NATO'nun bölgede sürekli asker bulundurmasını talep edecek. Konudan haberdar olduğunu fakat mektubun içeriğini görmeden yorumda bulunamayacağını ifade eden Jens Stoltenberg, halihazırda sürekli tatbikat ve devriye görevleriyle Baltık bölgesinde bulunduklarını kaydetti.
"ONLARI SÜREKLİ BİLDİRİYORUZ"
Jens Stoltenberg, hazırlık aşamasındaki öncü güç ve acil müdahale gücü ile de bu ihtiyacın karşılanacağını dile getirdi. Stoltenberg ayrıca NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya'yı Baltık bölgesindeki gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceklerini sözlerine ekledi.