Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Kurtulmuş, Ünye ilçesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AK Parti 280 milletvekili çıkarsa dahi yönetemeyecek" şeklindeki ifadelerini hatırlaması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'deki sistemin adının demokrasi olduğunu belirterek, demokrasinin kuralları olduğuna dikkati çekti.
Kurtulmuş, demokrasiyi şekillendiren şeyin halkın iradesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sandıktan çıkan iradedir. Sandıktan çıkan irade eğer bir partiyi tek başına iktidara getiriyorsa eğer AK Parti 1 Kasım'da iktidara gelecekse ne kadar oy alırsa alsın ülkeyi yönetir, meşrudur. Eski karanlık dönemlerde siyasal yeterlilik, sayısal yeterlilik tartışmaları vardı. Hiç kimse Türkiye'yi siyasal meşruiyet, sayısal meşruiyet noktasına geri götürmesin. Böyle bir şey kabul edilemez. Millet oy verdiyse, sandıktan ne sonuç çıktıysa o sonuca göre ülke yönetilir. O ülke meşru bir şekilde yönetilmiş olur demokrasiye göre. Bunun dışındaki her söz, demokrasiyi eksik anlamak demektir. Bunu kategorik olarak kabul etmek mümkün değildir."
- Esed-Putin görüşmesi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini de değerlendiren Kurtulmuş, "Maalesef yıllardır ifade ediyoruz. Suriye'deki savaşın artık sahada kazananı yok. Bu uzunca süredir böyle. Dünyanın hiçbir ordusu Suriye'deki sonucu tek başına değiştiremez" dedi.
Kurtulmuş, Suriye halkının istediği istikamette bir değişiklik olmasını, bir an evvel ateşkes sağlanmasını istediklerini bildirdi.
Kurtulmuş, "Şu anda binlerce silahlı örgütün var olduğu Suriye, çok kısa bir süre içerisinde halkın iradesi ile şekillenmiş demokratik bir rejime kavuşsun ama maalesef bunun da çok zor olduğunu görüyoruz. Bunun için de bütün uluslararası camianın 'Suriye savaşının içerisine girip burada nasıl etkili olabiliriz, nasıl kendi istediğimiz sonucu elde edebiliriz' diye değil, tam tersine 'Suriye'de barışı nasıl sağlayabilirim' perspektifiyle hareket etmesi lazım. Rusya'dan da koalisyon güçlerinde de diğer bölgesel güçlerden de beklediğimiz budur" diye konuştu.
Türkiye olarak bölge halkının istediği istikamette bir Suriye'nin oluşmasını istediklerine değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti: "Bunun için belki bir geçiş dönemine ihtiyaç vardır. Bu geçiş dönemi içerisinde anayasa değişikliği ve diğer yasal değişikliklerin yapılması, bu süreçte de uluslararası bir gözlemciler heyetinin kontrol ettiği bir geçiş sürecinin olması şarttır. Öyle de görünüyor ama ne olursa olsun, eline bu kadar kan bulaşmış, Suriye'nin bütün güzelliklerini yerle bir etmiş, yaklaşık 350 bin Suriyeliyi hayattan koparmış olan zalim bir diktatörün ve o diktatör rejimin devam etmesi mümkün değildir. Bunu uluslararası camia da istemiş olsa buna asla Suriye halkı müsaade etmeyecektir ama bir süreç, bir geçiş süreci, bir barışı sağlayacak sürecin ortaya konulması için kim ne biliyorsa, kim hangi bir teklifte bulunuyorsa bunu ortaya koysun ve Suriye'de bir an evvel barış sağlansın."