USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

O konu Meclis'e taşındı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 'Mevsimlik işçilerin eski bir cezaevi olan Adalet Bakanlığı Sultandağı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda insanlık dışı koşullarda yaşadığı iddiası doğru mudur ?' diye sordu.

O konu Meclis'e taşındı
07-07-2015 14:00
Google News

Tanrıkulu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle;

"Kiraz toplamaya giden mevsimlik işçilerin bir kısmı, eski bir cezaevi olan “Adalet Bakanlığı Sultandağı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda' kalmaktadır. Sayıları yaklaşık olarak 250'yi bulan işçiler, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Muş'tan gelmiş olup, bir grup 06.00-14.00, bir grup ise 07.00-17.00 arası çalışmaktadır. Günlük 40 lira olan yevmiyenin 4 lirası dayıbaşına gitmektedir. Cezaevi alanı, sinekten ve pislikten geçilmezken cezaevi binası içinde kalanların yanı sıra, bir de bahçeye kurulan 14 çadırda yatıp kalkanlar olduğu ve bahçeye derme çatma, çevresi mavi muşambayla çevrili iki banyo kurulduğu ve iki adet tuvalet olduğu bilinmektedir. Belediye elektrik çekmediği için işçilerin bulup getirdiği bir jeneratör akşam 21.00-23.00 arası çalışmaktadır. İşçiler ve çocukları, akşamları elektrik verilmemesinden, tuvalet kokusundan ve günlük yevmiyeden şikayetçidirler. İşçiler, akşamların soğuk geçtiğini ve geçenlerde yağmur yağınca çadırları hep su bastığını ve market alışverişini de kendilerinin yaptığını ifade etmektedirler. Gıda konusunda ne belediyenin ne de işverenin katkısı olmadığı iletilmiştir.

Bu bağlamda;


1-Mevsimlik işçilerin eski bir cezaevi olan 'Adalet Bakanlığı Sultandağı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda' insanlık dışı koşullarda yaşadığı iddiası doğru mudur ?


2-Mevsimlik işçilerinin yaşam koşullarının denetimi kim ya da kimler tarafından hangi tarihlerde yapılmıştır?


3-Mevsimlik işçilerin kaldığı eski cezaevinin temizlik, banyo, tuvalet vb. barınma şartlarının yetersiz olduğu iddiası doğru mudur?


4-Mevsimlik tarım işçiliğinde ‘dayıbaşılık’sistemi olduğu iddiası doğru mudur?


5-Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarından eğitimini bırakan kişi sayısı nedir?


6-2010-2015 yılları arasında 6 Temmuz tarihi itibariyle kayıt altına alınan mevsimlik tarım işçisi sayısı nedir?


7-Mevsimlik tarım işçilerine gıda yardımı yapılmamasının sebebi nedir?


8-Mevsimlik işçilerinin kaldığı eski cezaevine elektrik verilmemesinin sebebi nedir?


9-Türkiye'de 2010-2015 yılları itibariyle mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarından eğitimini bırakan kişi sayısı nedir?


10-Türkiye'de 2010-2015 yılları itibariyle mevsimlik tarım işçilerine yapılan gıda yardımının tutarı ve miktarı ne kadardır?


11-Türkiye'de 2010-2015 yılları itibariyle mevsimlik tarım işçilerine yapılan yardımların türü nedir ve tutarı ne kadardır?


12-Mevsimlik işçilerin işverenden ücretlerini alamamaları, dayıbaşılık sistemi, kayıt altına alınmaları, ulaşım güvenlikleri vb. sorunlar 2010-2015 yılları itibariyle kim ya da kimler tarafından kaç defa denetlenmiştir?"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ