Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerinde risk ağırlığını düşürmesinin, sektörün sermaye yeterlilik rasyoları ile kredi verme potansiyelini artıracağını belirterek “Bankaların büyüme anlamında önünü açacak” dedi. Garanti Bankası’nın 2016 değerlendirmesi ve hedefleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Erbil, söz konusu düzenlemenin bankaların kârlılığına ise doğrudan bir etkisinin olmayacağını kaydetti. Bilindiği gibi BDDK önceki gün konut kredilerindeki risk ağırlığını 50’den 35’e, ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarının 200 ile 250 olan risk ağırlıklarını 75 düzeyine indirmişti. Gelen bir soru üzerine, BDDK’nın genel kredi karşılıklarının düşürülmesine dair henüz bir kararının olmadığını, karşılıkların inmesi durumunda ise bankaların kârlılığının olumlu yönde etkileneceğini kaydetti.
Hem düzenlemelerdeki gevşeme hem de asgari ücretteki artışın etkisiyle sektörde TL cinsi tüketici kredilerindeki büyümenin ivmelenebileceğini ifade eden Erbil, geçen sene yüzde 9 civarı olan büyümenin bu sene yüzde 15-20 bandını zorlayabileceğini de ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in salı günü açıkladığı ve tüketici kredilerine getirilmek istenen limit konusunda ise “BDDK tarafından çalışılan bir konu. Amaç bankaların kendi başına yaptığı limit belirleme sürecini genelleştirmek. Bu zaten kredi kartlarında vardı şimdi bu tüketici kredilerine uygulanmak isteniyor. Belirlenecek limit müşterinin limiti olacak bizler de bankalar olarak bundan pay alacağız. Ancak çalışmanın detayları ile ilgili elimizde başka bir malzeme yok” yorumunda bulundu.
"KOMİSYON DERKEN DAVA MASRAFI ÖDÜYORLAR"
Ücret ve komisyon iadelerinde bankaların 2014'te yapılan düzenleme yürürlüğe girmeden önce 'kantarın topuzunu fazla kaçırmış olabileceğine' değinen Erbil, düzenlemeden sonra bankaların yasal sınırların dışına çıkmadığının altını çizdi. Buna karşın, bankaların yasal maddeleri uyguladığı dönemde kredi almış tüketicinin de komisyon iadesini almak için Hakem Heyeti'ne başvurduğunu belirten Erbil, "Hakem Heyeti ‘banka komisyon alamaz’ diyor. Maalesef düzen mevcut mevzuata, yönetmeliklere uygun olmadan yürütülüyor. Bu bize göre kanuna aykırı. Biz de dava açıyoruz. Burada çıkar kademeleri oluştu. Kanunun düzenlendiği tarihten sonra açılan karşı davalarda şu anda bankalar kazanan tarafta. Böyle olunca müşteriye ödedikleri komisyon iadesini aldıkları gibi yine kanun gereği dava masraflarını da tüketici üstlenmek zorunda kalıyor” diye konuştu. Erbil, geçen yıl 300 milyon lira tutarında ücret ve komisyon iadesi yaptıklarını bu sene de bu rakamın yüzde 80-90'ı kadar daha bir meblağın ödenebileceğini söyledi. (Habertürk)