Sosyal medyada duvar yazılarının fotoğraflarını paylaşanlar arasında IŞİD'i savunan hesaplar da bulunuyor. IŞİD, yayın ve açıklamalarında tağut kavramına sık sık başvuruyor.
BBC Türkçe'ye konuşan, Kudüs TV'den gazeteci Ramazan Bursa, Tağut'un aslında Kuranî bir ifade olduğunu, Ayet-i Kerime'de geçtiğini, ancak zaman içinde siyasal bir içerikle de kullanılmaya başlandığını söylüyor.
Bursa, kelimenin anlamını şöyle açıklıyor. "Allah'ın dışında kendisine ibadet, kulluk edilen her varlık. Kendisine zorla veya gönüllü itaat ve ibadet edilen her şey. Bu, şahıs, put veya sistem olabilir".
Gazeteci Bursa, Selefi yapıların kelimeyi karşı çıktıkları kişi ve sistemler için siyasal amaçla sık sık kullandığını, IŞİD'in kullanımı ardından kavramın Türkiye'de bu amaçla kullanımının biraz daha yaygınlaştığını belirtiyor.
Terör örgütü IŞİD, açıklamalarında ve yayınlarında son dönemde bu kavramı Cumhurbaşkanı ve Başbakan için de kullanmıştı. Terör örgütü Türkiye'deki yönetim sisteminden bahsederken "Tağut rejim" ve ordudan bahsederken "Tağut Türk ordusu" ifadesini de kullanıyor.
IŞİD'in bu kavramı kullanmaya başlamasıyla Türkiye'deki internet arama motorlarında "Tağut nedir?" yazılarak yapılan aramalar artmıştı. "Tağut nedir?" duvar yazılarıyla, Türkiye'deki yönetim sistemini Selefi bakış açısıyla sorgulama çağrısı yapıldığı sanılıyor.
KİM YAZIYOR?
Bu duvar yazılarının fotoğrafları, yayınlarında bu kavramı sıklıkla kullanan Tevhid Hareketi adlı grubun sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor.
Twitter'daki @Tevhidhareketi hesabı, bu fotoğrafları paylaşanlardan biri.
Bu grubun yayınları ve açıklamalarında IŞİD'den olumlu bir tarzda bahsediliyor.
Grubun lideri olduğu iddia edilen Ebu Hanzala lakaplı Halis Bayancuk, Temmuz ayında IŞİD'le bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.
BBC Türkçe duvar yazılarıyla ilgili bu grupla görüşmek istedi ancak temsilcilerine ulaşamadı.
Duvar yazılarını aktaran ya da "Tağut nedir?" sözünü kullanan kişisel Twitter ve Facebook hesaplarının arasında IŞİD'i açıktan destekleyen birçok başka hesap da bulunuyor.
Örneğin bunlardan birinin tweetinde, doğruluğu bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış bir fotoğrafta, IŞİD bayrağı olduğu düşünülen bir bayrak ve Türk markası bir sprey görünüyor.
Tweette, fotoğrafla birlikte şu mesajın paylaşıldığı görülüyor: "eveett spreyim de hazır. Sıra geldi duvara "Tağut Nedir?" diye yazmaya :)"