İstanbul’un trafiğini rahatlatmak, TIR trafiğini azaltmak ve kazaların önüne geçmek için Küçükçekmece’de bulunan Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Çatalca’ya taşınması tamamlandı. Gümrük hizmetlerinin daha modern ve sağlıklı bir ortamda verilmesinin amaçlandığı Çatalca tesisleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Yap-İşlet Devret modeli ile inşa edildi. Temel atma töreni 17 Eylül 2013’te gerçekleşen ve 154 milyon liraya mal olan tesislerin 2014 Mart ayında tamamlanacağını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu duyurmuştu. Ancak inşası tamamlanan tesisler, bağlantı yollarının bitirilememesi nedeniyle halen faaliyete sokulamadı.
"YOLU BİTMEDİ, ATIL VAZİYETTE DURUYOR"
Günde 2 bin 500 TIR’ın girip çıkacağı Çatalca Gümrük alanının 1 yıldan bu yana atıl vaziyette beklediğini belirten Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "Türkiye ihracat ve ithalatının yüzde 25’ini tek başına yapacak Çatalca Gümrük alanının henüz yolu yok. Yolla ilgili çalışmalar yapılmadı, netleşmedi, yolsuzluktan dolayı tesisler atıl vaziyette duruyor" dedi. TEM otoyolu yanına inşa edilen gümrük için tek giriş yapıldığını söyleyen Kara, "Mevcut yol şu anda haftasonu trafiğine bile cevap vermiyor. Bu yola TIR trafiğini de eklediğinizde, TEM kilitlenip kalacak. Gümrük alanına giren bu TIR’ların bir çıkışı yok. Aynı yol güzargahından geri dönmek durumundalar. Günde 2 bin 500 TIR diye düşünülürse, 2 katı hareketlilik aynı hattan çıkacak. Onun için büyük bir sorunla karşı karşıyayız" dedi.
HALKALI GÜMRÜĞÜ İSTANBUL TRAFİĞİ İÇERİSİNDE KALDI
Türkiye’nin toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlasının geçtiği, yılda 40 milyar dolarlık malın işlem gördüğü Halkalı Gümrüğü’nde her gün yaklaşık 5 km trafik kuyruğu oluşuyor. Bu trafiğin şehir içinden Çatalca’ya çekilerek trafiğin rahatlatılması amaçlandığı proje ile Çatalca Gümrüğü’ne günde yaklaşık 700 TIR’ın giriş yapması, bu sayının hafta sonu 2 bin 500’e kadar çıkacağı tahmin ediliyor.
220 BİN METREKARELİK ALANA KURULDU
TOBB’un iştirak şirketi Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. tarafından yap-işlet-devlet modeli ile yapılan Gümrük Kompleksi 60 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 220 bin metrekarelik alana kuruldu. Tesiste gümrük binası, ithalat ve ihracata yönelik depo ve ofisler, sosyal tesisler ve cami bulunuyor.