Obama, Beyaz Saray’a davet edilen bir grup genç Güneydoğu Asyalı’yla buluşması sırasında bir katılımcının, Myanmar’ın yıllardır süren askeri yönetimden demokrasiye geçişte başarılı olmak için ne yapmasının gerektiğine yönelik bir soruyu cevaplarken, “Bence en önemli şeylerden biri, görünümleri ya da inançlarından dolayı insanlara karşı ayrımcılığa son vermek. Rohingyalar, kendilerine karşı ayrımcılığa maruz kalmakta. Kaçma nedenlerinden biri bu” diye konuştu.
“EĞER ROHINGYALI OLSAYDIM DOĞDUĞUM YERDE OLMAK İSTERDİM”
Başkan Obama, “Eğer bir Rohingyalı olsaydı nerede olmak istediğine” yönelik bir soru üzerine, “Eğer ben bir Rohingyalı olsaydım, doğduğum yerde, ailemin yaşadığı yerde kalmak isterdim, ancak hükümetimin de beni koruduğundan ve insanların bana adil davrandığından da emin olmak isterdim” dedi. Obama, bu nedenle de Myanmar’ın, demokratik geçiş sürecinin bir parçası olarak, Arakanlı Müslümanların nasıl muamele gördüğü konusunu çok ciddiye alması gerektiği uyarısında bulundu.
“GELECEĞİN DEMOKRASİSİ İÇİN BÜYÜK BİR TEST”
ABD olarak şu an odaklandıkları hususun, insan ticaretine maruz kalan ve açık denizde çok tehlikeli bir vaziyette mahsur kalanların yeniden yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Obama, Endonezya ve Malezya’ya bu kişilerden binlercesine kapılarını açma niyetlerinden dolayı takdirlerini ilettiğini, ABD’nin de bir grubu alacağını belirtti. Obama, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar dahil azınlık grupların korunmasını sağlamaya önemli miktarda yatırım yaptıklarına değinerek, bu konunun nihayetinde geleceğin demokrasisi için büyük bir test olacağını sözlerine ekledi.