Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, o zamanki adıyla ‘Akademi’den mezun olan ve dünyaca ünlü Kokoshcka Atölyesi’nde çalışan, Türkiye’nin usta kadın ressamlarından Aysel Çırpanlı’nın resim aşkı teknolojiyle birleşti. 79 yaşındaki ressam, yağlı boya tablolarını geçtiğimiz yıl yaşadığı bir rahatsızlık sırasında yapamayınca, oğlunun tablette kendisine öğrettiği “sketchbook” adlı uygulamayla resimler yapmaya başladı. Çırpanlı, hasta yatağında dinlenirken tablette öyle güzel resimler yaptı ki, hem görenlerin duvara asmak isteyeceği kadar özel bir koleksiyonu oldu, hem de eski neşesine ve sağlığına kavuştu. Çırpanlı İzmir’deki Kedi Sanat Merkezi’nde ‘Gülümse’ adıyla düzenlediği sergi ile resimlerini sanatseverlerle paylaştı. Sergisi büyük beğeni toplayan Çırpanlı, gören herkese “Bu yaşta bilgisayarı nasıl bu kadar güzel öğrendiniz” dedirtti.
TABLETLE RESİM YAPARAK İYİLEŞTİ
Teknolojiyi yaşı gereği yapamama endişeyle hep uzak kaldığını anlatan Aysel Çırpanlı, oğlu ve gelininden aldığı doğum günü hediyesi ile yeniden yaşama tutunduğunu belirterek, “Bir sene evvel oğlum ve gelinimden yılbaşı hediyesi diye bir tablet hediye aldım. O günden bu güne neşelendim, keyiflendim ve alt yapımın ne kadar kuvvetli olduğunu ispat edecek bir duruma geldim. Teknoloji insanı geliştiriyor. Lisanım olmasa hiç kullanamazdım. Yaşımdan ötürü de gözüm iyi göremeyebiliyor yani görmem ile düşüncem bir gitmiyor. Arada elim gidiveriyor bir düğmeye basıyorum, hop kayboluveriyor. Hemen oğlumu arıyorum, ‘tablette şu problem var nasıl çözeceğim’ diye. ‘Anne bas korkma, geri gelir, bulursun acele etme’ diyordu. Oğlum ‘Sen becerirsin’ diyor yani moral de veriyordu. Bir galeri başka yerde öbürü başka yerde, onlara adapte olmak çok vaktimi alıyor. Rahatsızdım ama rahatsızlığımı iyileştiren de tablet oldu” dedi.
“ÖĞRENMENİN YAŞI YOK, GENÇLİK RUHTA KALIYOR”
Öğrenmenin yaşı olmadığına dikkat çeken Çırpanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Sevmek lazım. Picasso sanatı, resim yapmayı ‘bir erkeğin kıskanç sevgilisi’ olarak tanımlıyor. Yani hep ilgin orada olacak, başka şeye dikkat etmeyeceksin. Öğrenmeyi kendin için yapacaksın. Çocukluktan ölünceye kadar, bunun yaşı başı yok. Gençlik ruhta kalıyor, vücutta kalmıyor. Onun için her yaşta neyi nereye kadar götürebileceğini test etmeli, bakmalı ve gayret etmeli. Öğrenmenin de yaşamanın neşeli olmanın da yaşı yok.”
“BANA İHTİYAR DİYE BAKILMASIN, SAYGI DUYULSUN”
Genç, yaşlı herkesin çalışması gerektiğini ifade eden Çırpanlı, geç de olsa tableti öğrendiğini ve güzel eserler çıktığını ifade ederek “Bana ihtiyar diye bakılmasın, saygı duyulsun” dedi.
Bir sergi açma düşüncesi olmadığını, sadece tableti öğrenme amaçlı resimler yaptığını belirten Çırpanlı, yaptığı resimlerin çevresi tarafından büyük ilgi görmesi neticesinde sanatseverlerle buluşmaya karar verdiğini ifade etti. Tenkitlere de açık olduğunu belirten Çırpanlı, “Tenkitler seni daha doğru yola itebiliyor. Tenkidin kötüsü de iyi, onu öğrendim. Ama ben sanatı sevdiğim için resim yapıyorum, satılsın, başkası beğensin diye yapmıyorum” ifadelerini kullandı.
Çırpanlı’nın doğa ve hayvan figürleri ağırlıklı baskı resimlerinden oluşan ve 71 eserin sergilendiği “Gülümse” adlı sergisi, 15 Mart’a kadar Kedi Sanat Merkezi’nde gezilebilecek.