Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" açılması için iş birliği protokolü imzalandı. Enerji Bakanlığında gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan Bakan Yılmaz, proje kapsamında 10 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini mesleki eğitime kazandıracaklarını kaydetti. Büyük Türkiye hedefine giden yolda en büyük kılavuzun bilim ve akıl olduğunu belirten Yılmaz, toplumun kalkınması için öncelikle yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük yatırımı beşeri sermayeye yaptığını ifade eden Yılmaz, "Bugün Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş dünyadaki ender ülkelerden biridir. Kaliteli ve fırsat eşitliği temelindeki eğitim, değişmez hedefimizdir. Eğitimin alt yapısı tamamlanmadan eğitimde kaliteden bahsedebilmek mümkün değildir. Alt yapının tamamlanabilmesi için de yeterli kaynak ayrılması lazımdır. Biz bu dönemde yeterli kaynak ayırdık. Bizler 80 yılda yapılanları bu dönemde halkın hizmetine sunduk. Milli gelirden eğitime ayrılan pay 2002’de yüzde 2.9’du, bugün 6.2’den fazla. 80 yılda yaptığımız derslik sayısı 367 bindi, bizim dönemimizde yapılan derslik sayısı 387 bin, 80 yılda yapılan derslik sayısından daha fazlasını biz bu dönemde yaptık. Geldiğimizde yaklaşık 512 bin öğretmenimiz vardı, bizim dönemimizde 584 bin atamasını gerçekleştirdik. Haziran ayında mülakatlara başlayacağız 5 bin öğretmen daha almak için. Bu yıl da 25 bin öğretmenimizi eğitim ailemizle buluşturmuş olacağız. Bu dönem atanan toplam öğretmen sayımız da 610 bin" şeklinde konuştu.
Son 15 yılda Spor Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri açıldığını dile getiren Bakan Yılmaz, eğitim alanında yapılan eleştirilere de değindi. "Solomon Adası yerlileri" denildiğini hatırlatan Yılmaz, "Solomon Adası yerlileri ne demek. Bu ülkenin ileri gitmesini istemeyenler, eğitimin kötüye gittiğini söyleyenler, Solomon Adası yerlileri diyenler. Türkiye’nin petrolü mü var, doğazgazı mı var, altın madeni mi var, elması mı var? Bir tek beşeri sermayesi var, beşeri sermayeyi de nitelikli yapan, altından da, petrolden de değerli kılan eğitimdir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 4 şirketin destekleriyle gerçekleştirilen proje için Nurol Holding, Sabancı Vakfı, TANAP Doğalgaz İletim AŞ ve Doğanlar Holding’in temsilcileri protokolü imzaladı.
(Yağmur Yıldız/İHA)