Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, çağın sorunu miyopinin gün geçtikçe arttığını vurgulayarak, “Göz sağlığını destekleyecek yiyeceklerle beslenmek, aydınlık ortamlarda vakit geçirmek, gözleri kaşımamak, cisim ya da kitaplara çok yakından bakmamak, cep telefonu ve tablet gibi cihazlarla geçirilen vakti azaltmak miyopinin ilerlemesini engelleyebilir ya da ilerleme hızını azaltabilir” dedi.
Miyopinin gözün yapısının normalden uzun olması nedeniyle yakını iyi görebilirken uzağı net görememek olarak tanımlandığını belirten Medical Park Adana Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, bilgilendirmede bulundu. Miyopinin çoğunlukla okul çağında belirti vermekle birlikte 30’lu yaşlara kadar ilerleyebildiğine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, “Teknolojik araç gereç kullanımındaki artışlar nedeniyle 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının miyop olacağı öngörülmektedir” diye konuştu. “Televizyona çok yaklaşıyorsanız dikkat”
Miyopi belirtilerine değinen Op. Dr. Kurtuluş, bunların gözleri kısarak nesnelere bakmak, televizyona çok yaklaşmak, sınıfta arka sıralardan tahtayı görememek, uzaktaki nesneleri fark edememek, çok sık göz kırpmak, gözlerini sıkça ovalamak olduğunu belirtirken, bu bulgular özellikle çocuklarda gözden kolaylıkla kaçabileceği için çocukların herhangi bir şikayeti olmasa da göz kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının büyük önem arz ettiğini ifade etti. Dr. Kurtuluş, genetik nedenler, büyüme çağı, okul hayatı, güneş ışığından yeterince faydalanmamak, akıllı telefonlar ve tabletlerle fazla vakit geçirmek gibi sebeplerin miyopinin gelişimini etkileyen başlıca faktörler olduğunu belirtti. “Miyopi engellenebilir mi?”
“Günümüzde değişmiş olan yaşam şartları ve şehirleşme sonucunda dış ortamda geçirilen sürenin azalması nedeniyle miyopi bir çeşit pandemi durumundadır” diyen Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, miyopinin gelişimini engelleyebilecek en önemli faktörün çocukların her gün en az 2 saat açık havada vakit geçirmelerinin sağlanabilmesi olduğuna dikkat çekti. “Aydınlık ortamlarda bulunulmalı”
Op. Dr. Kurtuluş, miyopinin ilerlemesini engelleyebilecek ya da ilerleme hızını azaltacak diğer faktörleri ise şöyle sıraladı:
“Göz sağlığını destekleyecek yiyeceklerle beslenmek, aydınlık ortamlarda vakit geçirmek, gözleri kaşımamak, cisim ya da kitaplara çok yakından bakmamak, belki de en önemlisi cep telefonu ve tablet gibi cihazlarla geçirilen vakti azaltmak.”
Miyopinin ilerleme hızını azaltacak tıbbi yöntemler olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Kurtuluş, “Bazı ilaçların göz damlası haline getirilerek kullanılması, sadece gece boyunca göze takılan özel lensler, miyopi kontrol gözlükleri kullanılabilir” şeklinde konuştu. Miyopide lazer tedavisinin yeri
Miyopinin düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemin gözlükler olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kurtuluş, “Bazı çocuk ve yetişkinler çeşitli nedenlerle gözlük takmayı istememekte, bunun yerine kontakt lens ve lazer tedavilerine yönelmektedir. Kontakt lenslerin uzun süre kullanılması alerjik, enfektif ve mekanik problemlere neden olabilmektedir. Lazer tedavilerinde ise çeşitli yöntemler olmakla birlikte hepsinin uygulanmasında üç ana şart vardır. Bunlar 18 yaşından büyük olunması, miyopinin ilerlemesinin durmuş olması, göz üzerinde müdahale edilecek bölgelerin kalınlık ve dayanıklılığının uygun olmasıdır” dedi.