Mustafa Emre ÖZGEN
Yarın Cumartesi ve Ramazan Ayı'nın ilk günü. Hem vatandaş, hem de esnaf Ramazan hazırlıklarını neredeyse tamamlamışken, oruç ibadeti boyunca dikkat edilmesi gereken ayrıntıları ve iftar, imsak saatlerine ilişkin bilinmesi gerekenleri Bursa Müftü Yardımcısı Mustafa Uyar'a sorduk.
Hocam, Ramazan Ayını diğer aylardan ayıran nedir, bu ay İslam dininde neden özeldir?
Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı içerisindeki Kadir Gecesi'nde inmeye başlamıştır. Farz olan oruç ibadeti bu ay yerine getirilir. Hz. Muhammed'e peygamberlik görevi bu ay verilmiştir. Ayrıca Cenabı Hakk kullarının günahlarını bu ay, diğer mevsimlere göre daha fazla bağışlamaktadır. Bizim tavsiyemiz, halkımız Ramazan Ayını en faydalı şekilde değerlendirsin. Kötü alışkanlıklarını terk etsin, İyi nitelikler kazansın.
Oruç ibadetinin gözden kaçırdığımız ayrıntıları nedir?
Oruç ibadeti, kişinin belli vakitlerde yemeden, içmeden ve cinsel münasebetlerden kendini uzak tutmasıdır. Oruç, imsak ve iftar vakitleri arasında tutulur. Akşam ezanı okunana kadar oruca devam edilir.
Vatandaşlarımız oruçlarını rahat ve sağlıklı tutsunlar diye farklı bir uygulamamız olacak. Diğer zamanlarda sabah ezanı, güneşin doğmasına bir saat kala okunurken, Ramazan ayına mahsus olmak üzere ezanı imsakla birlikte okutuyoruz. Yani vatandaşlarımız ezanı duyduğu zaman orucun başladığını bilmiş olsun, yemeyi içmeyi bıraksın.
Peki ezan sürerken yeme içmeye devam edilmesi yanlış mı?
Vatandaş zor uyanmıştır, ilacını alması gerekiyordur. Zorunluluk durumlarında ezan bitene kadar yeme içmeye devam edebilir. Zorunluluk yoksa yanlıştır, ezan başladığında kesmelidir.
Ramazan Ayı'nda sabah ezanı saatinin değişmesi tartışılan bir uygulama. Bunun doğrusu ve açıklaması nedir?
Bazı imsakiyelerde temkin adı verilen bir uygulama var. Biz ezan saatini 03:55 olarak vermişsek 03:35 olarak veren imsakiyeler var. Günümüzde ayın ve güneşin hareketleri tespit edilebiliyor. onlarca yıl sonrasının verileri hesaplanabiliyor, dolayısıyla temkine gerek kalmıyor.
Vatandaşlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığı onaylı imsakiyelere itibar etsinler. İmsakiyelerimiz bilimsel bilgilerle desteklenerek hazırlanmaktadır. Sadece Türkiye değil, farklı ülkeler için de hazırladığımız üç milyonu aşkın takvimimizi vatandaşlarımız uygun fiyata elde edebilir.
Vatandaşlar oruç ibadetlerinde nelere dikkat etmeli?
Sadece yemeden içmeden uzak durmakla olmaz.Yalan konuşulmaması, yalan iş yapılmaması, gıybetten uzak durulması gerekiyor. Sadece bedenimize değil, davranışlarımıza da oruç tutturalım. Böylece oruç her konuda bize fayda sağlayacaktır.
Teravih namazında bazı vatandaşların imamlara müdahale ettiğin öğreniyoruz. Cemaat teravihin hızlı kılınmasını istiyormuş. Hangi namaz olursa olsun tadil-i erkana riayet edilmeli. Namaz, namaz gibi kılınacak. Bursa'da 16 camimizde hatimli teravih kılınacak. Bu camilerin listesine internet sitemizden ulaşılabilir. Öte yandan maddi durumu müsait olanlar zekat vermeyi ihmal etmemeli, konuyu komşuyu, ihtiyaç sahibi akrabaları ön sıraya almalı. Tüm vatandaşlarımıza Ramazan Ayı'nın hayırlar getirmesini Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim.