USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Osmaniye’de 41,7 ton soya tohumu toprakla buluştu

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ MUSTAFA İLMEÇ (ORTADA), YENİKÖY’DE SOYA TOHUMUNUN TOPRAKLA BULUŞTURULMASI PROGRAMINA KATILDI

Osmaniye’de 41,7 ton soya tohumu toprakla buluştu
08-06-2023 09:02
Google News

Osmaniye’de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde yüzde 75 hibe destekli Merkez, Kadirli ve Toprakkale ilçelerinde 417 çiftçiye dağıtılan 41,7 ton soya tohumu toprakla buluşmaya başladı.


İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, geçen yıl Osmaniye’de 33 bin 568 dekar alanda 13 bin 314 ton soya verimi elde edildiğini belirterek, üretimde Osmaniye’nin ülke genelinde 4. sırada yer aldığını söyledi. Soyanın pek çok kullanım alanına sahip olduğunu belirten İlmeç, “Ekildiği alan başına protein açısından en verimli bitkilerden biridir. Hayvan yem sanayisinde büyük bir rol oynar. Soya fasulyesinin yağının sıkılması sonucu geriye kalan soya küspesi yem sanayiinde en fazla kullanılan hammaddedir. Bitkinin tohumlarından elde edilen sıvı yağ yemeklik yağ olarak kullanılır ve dünyada bu hususta en çok kullanılan yağlardan biridir. Soya kuruyemiş alanında da kullanılmaktadır. Soya bazlı besin maddelerinin yanı sıra yoğurt ve ekmek benzeri besinler de üretilmektedir. Aynı zamanda toprağın verimliliğini arttırdığı için nadas bitkisi olarak da ekilebilir. Bitki toprağa köklerinde bulunan bakteriler yoluyla azot kazandırarak, kendisinden sonra ekilecek bitkinin verimini arttırır. Soya bitkisi ayrıca biyoyakıt tüketiminde yoğun olarak kullanılır” dedi.


Osmaniye merkeze bağlı Yeniköy’de soya tohumunun toprakla buluşturulması programına katılan İlmeç, “Bugün, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde çiftçilerimize teslim ettiğimiz soya tohumunun bugün toprakla buluşma günü ve inşallah toprağa ekeceğiz. Soya üretimi ülkemiz ve ilimiz ekonomisi için çok önemli. Ülkemiz ihtiyacı olan soyanın yaklaşık olarak yüzde 90’lık kısmını ithal etmekte. Tabi buradaki ithalatın önüne geçmek içinde bizim soya üretimini arttırmamız gerekiyor” diye konuştu.


Osmaniye’nin toplam 33 bin dekarlık alanda yaklaşık 14 bin tonluk soya üretimi ile Türkiye’de 4’ncü sırada yer aldığını belirten İlmeç, şöyle devam etti:


“Biz bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle 417 çiftçimize yaklaşık 5 bin dekarda üretim yapabileceğimiz bir soya tohumunu yüzde 75 hibeli olarak teslim etmiştik. Bugün de inşallah bu soya tohumunu toprakla buluşturacağız. Tabii soya ilimiz iklimi düşünüldüğü zaman hem birinci ürün olarak ekilmekte hem de ikinci ürün olarak ekilmektedir. Bugün burada ekilecek olan soya ise ikinci ürün olarak ekilecek inşallah.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ