USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotivde kayıp 1 milyar dolar

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 2015 hedefini belirlerken Euro/Dolar paritesini 1.25 olarak baz aldıklarını, yıllık paritenin 1.11 seviyesine gerilediğini söyledi.

Otomotivde kayıp 1 milyar dolar
27-05-2015 16:15
Google News

 Sabuncu, "Yılın üçte birini geride bırakırken otomotiv ihracatımız yüzde 8 gerileyerek 7 milyar 47 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk dört ayında parite kaynaklı ihracat kaybımız 1 milyar doları aşmıştır." dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve OİB tarafından gerçekleştirilen Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek olan Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile 7. Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi ile Tekstil Tasarım Yarışması’nın ödül törenini kapsayan etkinlikler zinciri başladı. Merinos Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programda konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv ihracatında Euro/dolar paritesi sebebiyle gerileme yaşandığını kaydetti. Sabuncu, 2006 yılından bu yana ihracat şampiyonu olan Türkiye otomotiv endüstrisinin 196 ülkeye ihracat yaptığını, 1 milyon 750 bin adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

DÖRT AYDA KAYBIMIZ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Toplam üretiminin yüzde 76'sını ihraç eden Türk otomotiv endüstrisinin 2014 yılı verilerine göre; dünyanın 17'inci büyük, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde de 6'ıncı büyük üretici konumunda olduğuna dikkat çeken Sabuncu, şunları kaydetti: "Otomotiv endüstrisi 2014 yılını 22,3 milyar dolarlık ihracat rakamı ile kapatarak üst üste 9'uncu sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaşmıştır, 2014 yılında otomotiv endüstrimizin Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 14'tür. Ulaşılan 22,3 milyar dolarlık ihracat rakamı otomotiv ihracatında rekor yıl olan 2008'den sonraki en yüksek rakam olmuştur. Biz 2015 yılı için 23 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlemiştik. Otomotiv ihracatımızın yaklaşık yüzde 85'ini Euro cinsinden yapıldığı için Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesi dolar cinsinden ihracatımızın düşük gözükmesine neden olmaktadır. 2015 hedefini belirlerken Euro/Dolar paritesini 1.25 olarak almıştık, ancak yılık ortalama parite 1.11'e kadar gerilemiş durumdadır. Yılın üçte birini geride bırakırken otomotiv ihracatımız yüzde 8 gerileyerek 7 milyar 47 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk dört ayında parite kaynaklı ihracat kaybımız 1 milyar doları aşmıştır. Bu dönemde dolar cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 8 artmıştır. Verilerden anlaşılacağı gibi otomotiv ihracatımız düşmemektedir, tam tersine artmaktadır. Sadece ihracat verileri dolar cinsinden açıklandığı için ve otomotiv ihracatı ağırlıklı Euro ile yapıldığı için düşüyor görünüyor."

ALMANYA OTOMOTİV İHRACATININ KİLOSUNU 15, BİZ 7,5 DOLARDAN YAPIYORUZ

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamlarına göre otomotiv sektörüne 75 milyar dolarlık pay düştüğüne dikkat çeken Orhan Sabuncu, şöyle devam etti: "2023 hedefimiz; 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat değeridir. Bu hedeflere ulaşabilmek için 4-5 adet büyük yatırımın ülkemize çekilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da iç pazarı büyütmekten geçmektedir. Ülkemiz dünya inovasyon sıralamasında 54., rekabetçilik sıralamasında ise 45. sıradadır. Bu sıralamalardan mutlaka yukarıya çıkmalıyız. Türkiye otomotiv endüstrisinin kilogram başına ihracat fiyatı yaklaşık 7,5 dolar olup, bu değer Almanya'da yaklaşık 15 dolardır. Bu farktan da araç üzerinde yaratılan katma değeri kolayca görebiliriz. Bu da inovasyon, tasarım ve Ar-Ge'den kaynaklanmaktadır."

Bu sene tasarım yarışmasına 314, proje pazarına da 196 olmak üzere toplamda 510 proje başvurusu aldıklarına işaret eden OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ilk üçe giren 9 projenin ödüllendirileceğini söyledi. Programda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Ekşi ise şöyle konuştu: "Biz, özellikle 2023 hedeflerimize ulaşabilmek için teknoloji ve katma değeri artırmaya yönelik yatırım yapmamız gerekiyor. o yüzden de katma değeri artırmanın yolu da inovasyon, ar-ge, tasarım ve marka. Burada üçü 3 gün boyunca burada konuşulacak." diye konuştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye'nin geleceğinin inovasyondan geçtiğini dile getirdi. Programda TİM İnovalig ödüllerinde derece alan otomotiv sektörü firmalarına da ödülleri Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından vverildi. Ödül alan firmalar arasında Tofaş ve Ford otomotiv de bulunuyor. Programda Türkiye tekstil inovasyon ligi ödüllerine layık görülen tekstil firmalarının temsilcilerine de ödülleri takdim edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ