USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Öz Finans İş Sendikasından Varlık Fonu toplantısı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener: “Senin milletvekilin 1 yıl içerisinde 2 milyon liralık telefon görülmesi yapıyor. Sen kendi milletvekilini bu israftan men edecek iradeye sahip değilsin ama milletin ufkunu açacak, prangaları kıracak, medeni medeniyetler seviyesine getirecek bir siteme karşı çıkıyorsunuz"

Öz Finans İş Sendikasından Varlık Fonu toplantısı
19-03-2017 17:18
Google News

Öz Finans İş Sendikası tarafından Bursa'da düzenlenen "Anayasa Değişikliği Sürecinde Varlık Fonu" konulu toplantıda Cumhurbaşkanı Başdanışmanları İhsan Şener ve Cemil Ertem, Varlık Fonu ve anayasa değişikliği ile ilgili bilgiler verdi.
Programa Bursa ve çevre illerde Ziraat ve Halk Bankalarında görev yapan banka çalışanları katıldı. Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun moderatörlüğünde Cumhurbaşkanı Başdanışmanları İhsan Şener ve Cemil Ertem, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, cumhurbaşkanlığı sistemi ve Varlık Fonu hakkında geniş bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, mevcut parlamenter sistemin baba ile oğlu birbirine düşman yapan bir sistem olduğunu anlatarak, "Yakın geçmişte Nejdet Sezer'in Cumhurbaşkanı olmasını sağlayan Bülent Ecevit ile arasındaki kriz 1 günde ülkemizde 50 milyar dolarlık kayba neden oldu. Daha eskilere gidersek Atatürk ile İnönü arasında olanları biraz inceleyebilirsek, aslında sistemin baştan sakat doğduğunu görürüz" dedi.
Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığı birleştirdiğini söyleyen Şener, "Aslında 18 madde değil, 1 madde değişiyor. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık birleşiyor ve halka karşı sorumlu tek yönetim oluşuyor, yürütme organı değişiyor. Sorumsuz ve çok yetkili bir cumhurbaşkanı, sorumlu ve çok yetkili bir hale getiriliyor. Şuanki sisteme göre bütün yaptıklarından sorumsuz bir Cumhurbaşkanlığı var. Yeni sistem ile sorumlu bir Cumhurbaşkanlığı olacak. Bu sistemi normalde muhalefetin istemesi gerekiyor. Bugün Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanlığına göz kırpan Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Avrupa'da ülke ülke, şehir şehir gezip ‘hayır’ kampanyaları düzenlerken, bu sistemin milletimiz için neler getireceğini, ülkemize ne katkılarda bulunacağını anlatmak için giden temsilcilerimizin programları sudan bahanelerle iptal ediliyor. Milletvekili sayısının 550'den 600 sayısına çıkmasından dolayı ana muhalefetin başkanı tenkit ederek giderin artacağından bahsediyor. Be mübarek adam, senin milletvekilin 1 yıl içerisinde 2 milyon liralık telefon görülmesi yapıyor. Sen kendi milletvekilini bu israftan men edecek iradeye sahip değilsin ama milletin ufkunu açacak, prangaları kıracak, medeni medeniyetler seviyesine getirecek bir siteme karşı çıkıyorsunuz" diye konuştu.

“Güney Kore bizden gerideydi ama bizi geçti”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise, Güney Kore'nin kaderini başkanlık sisteminin değiştirdiğini ifade ederek, "Güney Kore ile Türkiye'yi karşılaştırdığımızda, Türkiye önceleri çok ilerisindeydi. Hem kişi başına düşen gelir itibariyle hem de ekonomik alt yapı ve potansiyel itibariyle. Ancak yıllar itibariyle Güney Kore, parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçince Türkiye'yi kat be kat geçiyor. Türkiye'de parlamenter sistemin getirdiği ekonomik sistemin başarısızlığı bu karşılaştırmada çok iyi ortaya çıkıyor. Türkiye yıllarca IMF'ye muhtaç bir ülke haline gelirken, Güney Kore ise dünyanın en önemli teknoloji üreten ülkelerinden bir tanesi oldu. Türkiye de aynı şeyi başaracak" şeklinde konuştu.

“Varlık Fonu ile ihtiyaçlar hızlı giderilecek”
Varlık Fonunun işlevlerini anlatan Ertem, "Varlık Fonu bir kıdem tazminatı fonu gibi, bir işsizlik fonu gibi geleneksel bir fon değildir. Yani orada bir para toplanacak, o toplanan para gerektiği zaman bir ihtiyaca harcanacak bir fon değildir. Varlık Fonu bir refah fonudur. Çalışanların biriktirdiği kaynakları değerlendirme üzerine kurulmuştur. Varlık Fonunu, ülkenin ihtiyacı olan belirli alanlara yatırım yapacak ve bu yatırımları hızlı bir şekilde geriye dönüştürüp ülkenin büyümesi açısından arttıracak yeni bir sistem, yapı olarak, sermaye yapılanması olarak düşünmeliyiz. Türkiye açık bir ekonomi ve finansal saldırıların yoğun olduğu bir ekonomi. Bu finansal saldırılar karşısında gerekli ihtiyatı bulunduran, hazine ve Merkez Bankasına önemli ölçüde destek veren, Türkiye'nin en önemli şirketlerini ve kurumlarının stratejilerini değerlendiren, ilgili alanlara yatırımları sağlayan, bunlara finansman konusunda yardımcı olan âdete bankalar üstü bir yapı Varlık Fonu. Bankaların ve bazı kurumların sahibi Varlık Fonu oldu. Burada çalışanların sosyal haklarında, sendikal haklarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Varlık Fonunun bünyesinde olan imkanlar çalışanlara yansıyacaktır. Çalışanlara orta ve uzun vadede yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.
(iha)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ