USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Özel günlerin aranan eğlencesi Geleneksel Deve Oyunu her yaştan insanların ilgisini çekiyor

ÖZEL GÜNLERİN ARANAN EĞLENCESİ GELENEKSEL DEVE OYUNU HER YAŞTAN İNSANLARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Özel günlerin aranan eğlencesi Geleneksel Deve Oyunu her yaştan insanların ilgisini çekiyor
10-08-2023 08:55
Google News

Bayburt’ta törenlerin, şölenlerin, bayramların, düğünlerin vazgeçilmez eğlencelerinden biri olan ’Deve Oyunu’ her yaştan, her kesimden insanın ilgisini çekiyor. Bayburt’a Deve Oyunu’nu kazandıran rahmetli Fehim Sayıner’den görevi devralan tiyatrocu Mustafa Yazıcıoğlu ve ekibi izleyenlerin beğenisini toplayan Deve Oyunu’nu uzun yıllardır Bayburt’ta yaşatmaya özen gösteriyorlar.


Deveyi ayakta tutan iç kısım demirlerin birbirine eklenip, kaynak edilmesiyle yapılıyor. Daha sonra devenin üstü, deve derisini anımsatacak yün örtüyle kaplanıp, halı örtülüyor. Maket devenin içine giren 2 kişi açılan göz deliklerinden dışarıyı görüp, çalan türkülerin ritmine göre hareket ederek, Bayburt oyunları oynuyorlar.


Geçmişten günümüze yaşatılarak aktarılan Deve Oyunu’nu Bayburt’ta uzun yıllar icra eden Fehim Sayıner’den bahseden Yazıcıoğlu, Sayıner’in Kars’ta çalıştığı yıllarda Deve Oyunu’nun eğitimini alıp, Bayburt’a uyarladığını söyledi. Yazıcıoğlu, bir zamanların Tarihi İpek Yolu güzergahı olan Bayburt’ta deve kervanlarının da varlığından bahsetti ve oyunun o günleri çağrıştırdığını belirtti.


Deve Oyunu’nun kendisinin başında olduğu bir ekiple halen yaşatıldığını hatırlatan Yazıcıoğlu, özel günlerin aranan etkinliği Deve Oyunu’nun Bayburt kültüründe her daim var olması gerektiğine vurgu yaptı.


Deve Oyunu’nun her kesimden ilgi çeken geleneksel bir oyun olduğunu söyleyen Dede Korkut Dernek Başkanı Ufuk Kalekahyası, "Elimizde portatif bir devemiz var. Bu devemizin bizim için güzel anıları var. Devemizi, Tarihi İpekyolu Anısı’na bir oyun gösterisi olarak her zaman oynatırız. Özellikle Ramazan aylarında, Ramazan Bayramı’nda, Kurban Bayramı’nda gösteri yaparız. Devenin altına iki genç kardeşimiz girer, davul-zurna eşliğinde, saz eşliğinde çalan türkülerle oynarlar. Deve Oyunu her yaştan, her kesimden insanın beğenisini, sevgisini kazanmış bir geleneksel oyundur. Bu oyunu biz Tarihi İpekyolu Anısı’na geçmişten bugüne kadar devam ettirdik. Büyüklerimizden bildiğimiz, dinlediğimiz kadarıyla bir Murat amcamız varmış, o deveyi oynatırmış. Ondan sonra Fehim amcamız, daha sonra da Mustafa abimiz deve oynatarak, Deve Oyunu’nu bugüne kadar ulaştırdılar. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Deve Oyunu umarım bizden sonraki nesillere aktarılarak devam eder. Bizden desteğini esirgemeyen herkese saygılarımı, teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ