Gilgit/Baltistan
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;} Pakistan'daki Nanga Parbat Dağı, 8 bin 126 metreyle dünyanın en yüksek 9'uncu dağıPakistan’ın Gilgit-Baltistan ve Azad Cammu Keşmir bölgesi sınırları içerisinde yer alan Nanga Parbat, 8 bin 126 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 9’uncu dağı olma özelliğini taşıyor.
Karakurum sıradağlarının uzantısında yer alan Nanga Parbat, Sanskritçe'de “çıplak dağ” anlamına geliyor.
Nanga Parbat, dünyada 8 bin metrenin üzerindeki 14 dağ arasında yer alıyor ve bölge halkı tarafından “dağların kralı” olarak isimlendiriliyor.
İslamabad'dan dağa ulaşmak 21 saat sürüyor
Başkent İslamabad'dan Nanga Parbat'a ulaşmak için önce araçla 14 saat yol katediliyor. Kara yolunun bittiği noktada 7 saatlik yürüyüşün ardından dağın ana kampına varılıyor. Başkentten dağın ana kampına ulaşmak yaklaşık 21 saat sürüyor.
İslamabad’a 530 kilometre uzaklıktaki Dağa tırmanabilmek için önce 3 bin 500 metre yükseklikteki Fairy Meadows’a (Peri Çayırı) ulaşmak gerekiyor. Doğal güzelliğiyle öne çıkan çayır ile Nanga Parbat arası ise yürüyerek 4 saat sürüyor.
287 tırmanma girişiminde 64 dağcı öldü
Tırmanış şartları ve hava koşulları açısından fazlasıyla tehlikeli olan dağ, buna rağmen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Nanga Parbat'a bilinen ilk tırmanma denemesi İngiliz dağcı Albert F. Mummery tarafından yapıldı.
Mummery, 1895’teki tırmanış denemesinde hayatını kaybetti.
Geo News televizyonundaki verilere göre, Nanga Parbat’a 1895'ten bugüne kadar yapılan 287 tırmanma girişiminde 64 dağcı yaşamını yitirdi.
Dağcıların “katil dağ” olarak isimlendirdiği Nanga Parbat’ın dağcılar için ölüm oranının yüzde 22,3 olduğu belirtiliyor.
Terör saldırısı
Nanga Parbat'ta 2013'te dağcılara yönelik terör saldırısının ardından kesintiye uğrayan turizm faaliyetleri, aradan geçen 9 yılın ardından yeniden canlandı.
Bununla birlikte dağa tırmanmak isteyenler veya sadece ana kampa çıkıp geri gelenlere silahlı rehberler eşlik ediyor.
Haziran 2013'te Pakistan Talibanı (TTP) mensubu 15 militan, burada 10'u yabancı 11 dağcıyı öldürmüştü.
"8 bin metrenin üzerindeki dağları seviyoruz"
Polonyalı "vlogger" Patrycja Szczerbinska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karakurum kara yolu için Pakistan'a motosikletle geldiklerini ifade ederek, "Fairy Meadows'a (Peri Çayırı) dün geldik ve bugün Nanga Parbat Dağı’nın ana kampına gideceğiz." dedi.
Szczerbinska, seyahat videoları çektiklerini belirterek, "Dağları ve 8 bin metrenin üzerindeki dağları seviyoruz. Bu sebeple yüksek dağlara yakın olduğumuzda daima kendimizi özel hissediyoruz." diye konuştu.
Dawaj W. Swiat ise birçok Polonyalı dağcının Nanga Parbat’a tırmanmaya çalıştığını anımsatarak, "Bunlardan birisi de Tomasz Mackiewicz. Birkaç yıl önce buraya tırmandı ve zirve yakınlarında hayatını kaybetti. Bu sebeple Himalayalar ve yüksek dağlar Polonyalılar için oldukça özel." ifadelerini kullandı.
Pakistan'da 7 bin metrenin üzerinde 100'den fazla zirve bulunurken Gilgit-Baltistan dünyada bulunan 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin 5'ine ev sahipliği yapıyor.