Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde, patateste görülen "mildiyö" hastalığının üretimi olumsuz etkileyebileceği ve fiyatların yükselmesine neden olabileceği bildirildi.
Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Derinkuyu'nun yılda yaklaşık 200 bin ton patates üretimiyle Türkiye'de bu alanda önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Yörede geçen yıl 40 bin dekar alanda patates ekimi yapıldığını ifade eden Yılmaz, bu yıl ise yaklaşık 50 bin dekar alanda 250 bin ton ürün beklendiğini kaydetti.
Yıldız, aşırı yağışlar ve gece sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi sonucunda patateste mildiyö (yaprak ve gövdede soluk yeşil renkte ortaya çıkan ve daha sonra esmerleşen, sınırları belirsiz lekeler) hastalığının ortaya çıktığını belirterek, "Son bir aydır halk arasında 'karabacak' olarak adlandırılan mildiyö hastalığı patateste baş gösteriyor. Bu hastalığa müdahalede geç kalınırsa ürünlerin büyük bölümü zarar görecek, üretim düşecek. Bunun sonucunda da yaşanan olumsuzluk fiyatlara yansıyacak" diye konuştu.
Mildiyö hastalığının patatesi kuruttuğunu anlatan Yılmaz, zamanında ilaçlama ve önlem alınmazsa zararın artmasından endişe ettiklerini vurguladı.
"Üreticiler, birlik çatısı altında toplansın"
Patates üreticilerinin birlik çatısı altında toplanması gerektiğini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birlik çatısı altında toplanılmış olsaydı özellikle Derinkuyu'daki tarlalarda baş gösteren hastalık olmayacaktı. Bazı üreticiler on yıl üst üste patates ekti. Tarla hiç dinlendirilmedi ve ilaçlarla sürekli toprağa zarar verildi. Patatesteki belirsizlik üretici birliğiyle çözülür. Üretici birliği adı altında çiftçilerin kendi işini kendisi yapması gerekiyor, her işi devletten beklemek yanlış olur. Üreticilerin kendi başına ekim yapması hem kendisine hem de tüketiciye zarar veriyor. Patates Üreticileri Birliği adıyla birleşme sonunda, ekimden pazar satışına kadar olan bölümler adım adım izlenir. Hem sağlıklı ürün elde edilmiş olur hem de tüketici uygun fiyata patates almış olur. Bunun yanında Türkiye'de ne kadar patates üretimi yapılıyor ne kadar tüketiliyor elimizde sağlıklı bir rakam olamıyor. Kayıt dışı ekimlerin önüne geçilebilmesinin en sağlıklı şekli birlik altında üreticilerin toplanmasıdır."
Ömer Yılmaz, bilinçsiz üretim yapılması nedeniyle üretim miktarında sürekli değişiklik olduğunu ve bunun sonucunda fiyatlarında sürekli değişkenlik gösterdiğine işaret etti.