Bu sabah güne 2.92 civarında başlayan dolar/TL, en yüksek 2.9637'yi test etti.
Bankacılar "önemli bir teknik seviye" olarak gösterdikleri 2.9350 seviyesinin kırılması sonrası düşük hacim nedeniyle hızlı bir yükseliş yaşandığını ve ABD Merkez Bankası (Fed) öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskılarının devam ettiğini söylediler.
Reuters haber ajansına göre, dün hisse senetlerinde, teknik seviyelerden gelen satışlar ve açıklanan reform paketinin beklentileri karşılamamasının bir araya gelişiyle yüzde 3'e yakın kayıp yaşanmıştı. TL ise aynı satış baskısını göstermemişti.
TL dolar karşısında yüzde 0.85 değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen yüzde 0.9'lık değer kaybına paralel bir seyir izledi.
DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?
ALB Menkul Değerli analisti Enver Elkan, "Fed’in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılan bu haftada yabancı fonların gelişmekte olan ülkelerden çıkışları; Rusya, Güney Afrika ve Türkiye başta olmak üzere hızlanmıştır. Türkiye’nin riskli hikayesi bir kenara bırakılacak olursa, Fed haftası öncesinde gelişen piyasalarda genel olarak sermaye çıkışları endişelerinin yer etmesi, fonların fiyat ayırt etmeksizin çıkış eğilimi göstermesine neden oldu. Türkiye’den geçen hafta gelen makro verilerin iyi olmasına rağmen, risk algısının bu gibi nedenlerden dolayı yüksek kalması TL’nin değer kaybetmesine neden oldu. Aynı zamanda her gelişmekte olan ülkenin kendine özgü makro dengesizlik, finansal istikrarsızlık, siyasi ve jeopolitik risk gibi olumsuz hikayeleri, bu gibi risk algısının çok yüksek olabileceği bir döneme denk geld" dedi.
HAM PETROL 6 YILIN DÜŞÜĞÜNDE
ABD ham petrolünün vadeli fiyatı 36,13 dolara inerek şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.