USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Bilal Söğüt’e “Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” verildi

Pamukkale üniversitesi (paü) öğretim üyesi prof. Dr. Bilal söğüt’e, mersin arkeoloji günleri toplantısı açılışında “ulusalda; kültürel mirasa katkı ödülü” verildi.

Prof. Dr. Bilal Söğüt’e “Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” verildi
24-10-2023 14:06
Google News

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt’e, Mersin Arkeoloji Günleri toplantısı açılışında “Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” verildi.


Bu yıl 28’incisi gerçekleştirilen Mersin Arkeoloji Günleri toplantısının açılışında PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt’e “Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” verildi.


İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda antik dönemlerden günümüze yapılarda, başkanlığındaki bir ekip ile arkeolojik kazı, araştırma, çizim ve restorasyon çalışmalarını yürütüyor. Özellikle, Stratonikeia Antik Kenti içinde yaşanmış olan an az dokuz ayrı döneme ait yapılar ortaya çıkartılıyor ve koruma altına alınıyor. Diğer taraftan, antik kentte somut kültürel mirasa ilave olarak somut olmayan kültürel miras da koruma altına alınması yönünde çalışmalar yürütülüyor. Restore edilen köy meydanındaki dükkanlarda Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait olan ve yok olma tehlikesi bulunan mesleklerin yaşatılmasına yönelik çalışmalar da yürütülüyor. Antik dönemlerden günümüze ayrım yapılmaksızın her dönemin eserinin korunması, bir arada sergilenmesi, gelecek nesillere aktarılması ve bunlardan uygun olanların kullanıma açılması ulusal ve uluslararası kabul gören uygulamalar arasında yer alıyor. Burada yapılan çalışmalar bir antik kentte yapılan nadir uygulamalar arasında yer alıyor. Tüm bunlar sayesinde Stratonikeia Antik Kenti ve bunun üzerine kurulmuş olan Eskihisar Köyü’nün yaşatılmaya devam edilmesi ile büyük ilgi topluyor. Stratonikeia’da yapılanlar, Mersin ve başka illerde bulunan antik yerleşimlerdeki çalışmalara örnek teşkil ederek benzer uygulamalar başlatıldığı biliniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ