Ramazan ayında sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebildiğini söyleyen uzmanlar, diş çürüğü ve ağız kokusunun önlenmesi için yemeklerden sonraki yarım saatin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
Diş Hekimi Metin Ayan, “İftar ve sahur yemeklerinden sonra asit oranının artması ile bakterilerin çoğalması için ağızda uygun bir zemin oluşur. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar" diye konuştu.
DİŞ FIRÇALAMAK RAMAZAN AYINDA DAHA ÖNEMLİ
Diş fırçalama işlemi diğer zamanlara nazaran ramazan ayında çok daha özenle yapılması gerektiğini belirten Ayan, "Fırçalama sırasında sadece diş yüzeyi değil diş eti ve dil de fırça yardımıyla temizlenmelidir. Antibakteriyel gargara genel ağız hijyeni için tercih edilmelidir. Yoksa, en basiti, tuzlu suyla gargara yapmaktır. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini arttıracaktır. İlerleyen enfeksiyon ise ağız kokusuna sebep olacaktır" dedi.
Ağız içi enfeksiyonun önlenmesinde diş fırçalamanın önemli rol oynadığını söyleyen Ayan, "Çay, kahve, kola gibi içecekler, tatlı çeşitleri ve akşam atıştırmalıklarının bol tüketildiği ramazan ayında ağız hijyeninin aksatılmasıyla bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Çok sıcak veya soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlere ve diş etlerine zarar vereceği için bu noktaya da ayrıca dikkat edilmelidir. Ramazan ayında sahur ve iftar vaktinden sonra diş fırçalamaya özen gösterilmesi ile aynı zamanda bol su tüketimi de önem arz etmektedir” diye konuştu.
İHA