İftar ve sahur yemeklerinden sonra asit oranının artması ile bakterilerin çoğalması için ağızda uygun bir zemin oluştuğunu belirten Diş Hekimi Metin Ayan, diş fırçalamanın yanı sıra anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi kullanılmasının önemine dikkat çekti. Ayan, “İftar ve sahurdan sonra dişler özellikle fırçalanmalı ve bu işlem daha özenli yapılmalı. Diş temizliği sırasında dil ve diş eti yüzeyi de fırça yardımıyla iyice temizlenmeli. Genel ağız hijyeni için, gargara, sprey gibi antiseptikler bunlar yok ise tuzlu su ile gargara yapılmalı” diye konuştu.
Ramazan ayında oruçlu iken ağız kokusunun en sık karşılaşılan yakınmalar arasında olduğunu ifade eden Ayan, “Ağız kokusunun sebepleri arasında diş çürükleri, diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları sayılabilir. Ağız içi hijyen ise kötü konunun önlenebilmesi için temel aşamadır. Ramazan ayında sahur ve iftar vaktinden sonra diş fırçalamaya özen gösterilmesi ile aynı zamanda bol su tüketimi de önem arz etmektedir” dedi.
Sağlık
Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat
Hayatın her anında dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığının Ramazan ayı içinde çok daha önem kazandığını belirten uzmanlar, diş fırçalamanın aksatılması halinde sahurdan iftara geçen uzun süre içinde bakterilerin ağızda kolayca üreme imkânı bularak kötü ağız kokusu ve diş çürüklerini de arttırabileceğini söyledi.