Ramazanın, diyet yapmak için değil, ibadet etmek için uygun bir dönem olduğunu söyleyen Türkiye Hastanesi Beslenme Uzmanı Diyetisyen Bahattin Arslan, “Vücudun ne kadar enerjiye ihtiyacı varsa, bu miktarı ramazanda da besinlerle almak gereklidir. Ramazanda tutulan orucu, zayıflamak amacıyla kullanan kişiler, vücut dengesini sağlayamadıkları için mübarek ay boyunca birkaç kilo verseler bile daha sonra fazlasıyla geri alırlar. Bu nedenle ramazan süresince ihtiyaçtan daha az yiyerek kilo vermeye çalışmamak gereklidir” şeklinde konuştu.
Ramazanda karşılaşılan en önemli şikâyetlerden birinin de kilo almak olduğunu söyleyen Arslan, “Gün boyu aç kalınmasına rağmen tartıda görülen kilonun ramazan ayı boyunca yukarı doğru çıkmasının sebebi, metabolizmanın açlık duygusuyla kendisini korumaya almasıdır. Metabolizmayı hızlandırmak için iftarda ve sahurda ağır ve yağlı yemekler yerine, hafif, kalorisi düşük, sebze ve salata ağırlıklı beslenmek gereklidir. Öğünleri bölerek yemek de metabolizmayı hızlandırır” dedi.
İki öğün yerine aynı miktarı 3-4 öğünde tüketmenin ramazandan kilo almadan çıkmaya yardımcı olacağını hatırlatan Arslan, “Aşırı miktarda yiyecek tüketen kilolu kişiler, ramazanda normal miktarlarda ve ihtiyaçları kadar yemek yerlerse kilo vereceklerdir. Ama Ramazanı yeme şenliğine dönüştürenler, bu dönemi daha fazla kilo alarak tamamlayacaklardır ” diye konuştu.
PİDE ŞİŞMANLATMASIN
Ramazanda kilo aldıran en tehlikeli besinin, sıcak olduğu için dayanamayıp neredeyse tamamını yediğimiz pide olduğunu söyleyen Arslan, “Ortalama 250 gr gelen pide, yaklaşık 1000 kaloriye sahiptir. Bu nedenle pideyi de mümkün olduğunca az tüketmek gereklidir” ifadesini kullandı.
Kaynak: Türkiye