USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Rize’de sel risklerini azaltmada kullanılacak olan 8 iş makinesi dere ıslahlarına başladı

Rize’de sel ve taşkın risklerini azaltması için kullanıma gönderilen 8 iş makinesi teslim alınarak dere ıslahlarına başladı.

Rize’de sel risklerini azaltmada kullanılacak olan 8 iş makinesi dere ıslahlarına başladı
13-06-2024 15:34
Google News

Rize’de sel ve taşkın risklerini azaltması için kullanıma gönderilen 8 iş makinesi teslim alınarak dere ıslahlarına başladı.


Sel, su baskını ve taşkınlara yönelik risk azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kullanılacak olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan 2024 tarihinde AFAD Başkanlığı’nda gerçekleştirilen törenle Karadeniz Bölgesi’ndeki 13 ile 111 adet iş makinesi gönderildi. 111 iş makinesinden 8’i ise Rize’ye gönderildi. Rize’ye gelen iş makinelerinin teslim törenleri gerçekleştirildi. Yapılan proje ile birlikte derelerde yapılacak temizlik ve ıslah çalışmaları ile sel ve taşkın risklerin azaltılması hedefleniyor. Yapılan teslim töreni öncesi AFAD Rize il müdürü Mehmet Salih Avcı bilgilendirme sunumu yaptı. Törene, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Başkanları, DSİ Bölge Müdürlüğünden görevliler ve il protokolü katıldı. “Ülkemizde sel ve taşkın tek bir vatandaşımızı kaybetmediğimiz bir döneme artık girmeyi arzu ediyoruz”


AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Karadeniz bölgesinde 13 ile toplamda 111 tane iş makinesinin teslim edildiğini belirterek, “Devlet Su İşleri ile AFAD arasında yapılan protokol gereği öncelikle Karadeniz Bölgemizdeki toplam 13 tane ilimize 111 tane ekskavatörü sevk ettik. Bu tabii çok önemli bir risk azaltma faaliyeti oldu. Özellikle son üç yıla baktığımızda Karadeniz bölgemizde yaklaşık bin 500 civarında sel ve taşkın olayının meydan geldiğini görüyoruz. Yine bu sel ve taşkınlarda çok sayıda vatandaşımızı ne yazık ki yitirdiğimizi biliyoruz. Tabii bunun dışında çok ciddi bir şekilde de maddi hasarın oluştuğunda hepimiz biliyoruz. Tabii risk azaltma bizim önceliklendirmemiz gereken konulardan bir tanesi. Özellikle deprem dışında ülkemize baktığımızda kimi yerlerde heyelan daha çok öne çıkıyor. Kimi yerlerde sel ve taşkın öne çıkıyor ama bu bölgeye baktığımızda bunların her ikisinin hatta sel ve taşkın dışında, heyelan dışında başka afet türlerinin de ne yazık ki zaman zaman karşımıza çıktığını görüyoruz. O yüzden bu tür faaliyetler son derece önemli. Ülkemizde sel ve taşkın tek bir vatandaşımızı kaybetmediğimiz bir döneme artık girmeyi arzu ediyoruz. Bu bizim en büyük temennimiz. Tabii işin bir başka boyutu da özellikle bir yandan bu temizlik yaptığınız dere yatakları boyunca çok etkin bir şekilde taşkın erken uyarı sistemlerimiz geliştirirken diğer yandan da tabii eğitim ve farkındalık faaliyetlerimizi sürdürmemiz büyük önem taşıyor. Bugün de burada çok özel, bizim için çok onur verici, çok gurur verici bir töreni birlikte icra ediyoruz. Şu anda 13 tane ilimizin bütün derelerinde 111 tane ekskavatörümüz harıl harıl çalışmaya başladı. Artık önümüzde tabii yoğun bir sel ve taşkının oluşabileceği bir döneme giriyoruz. İnşallah bu dönemden de en az zararla çıkarak sonuçta bu projeyi de amacına ulaştırmış oluruz” ifadelerini kullandı. “Bunlar afet öncesi risk azaltmaya dair tedbirlerdir”


Teslim alınan iş makinelerinin dere ıslahlarında kullanılacağını ifade eden Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, “AFAD ile DSİ arasında geçtiğimiz aylarda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle AFAD başkanlığında bir makine devir teslim töreni yapıldı. Bugün de ilimize o törende teslim alınan ekskavatörlerin görev yerlerine uğurlanışı, görevlere başlangıcını bir törenle ifa ediyoruz. Bunlar afet öncesi risk azaltmaya dair tedbirlerdir. Bu makinalar derelerin temizliklerinde görev alacaklar. Biz geçtiğimiz günlerde afet risk azaltmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Yaklaşık iki aydır bütün derelerimizde tespit ettiğimiz noktalarımızı ortaklaşa bir biçimde temizlikler yapıyoruz. Dere yatağının vaktinde temizleyebilirsek derenin bir yağışta yükselmesiyle birlikte rahatlıkla o yağışı alıp denize götürebilecek imkanı elde etmiş oluyoruz. Bu makinalar hem yerli makinalar markasını da kullanmakta. Yerli makinalar olması hasebiyle önemlidir. Hem de kurumların iş birliği açısından önemlidir. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Buradan görev yerlerine uğurlayacağız. Çayeli’ne, Kalkandere’ye, Salarha Deresi’ne, Fındıklı’da başlangıç itibariyle çalışacaklar. Oradaki görevlerini bitirdikten sonra da diğer görevlere inşallah aktarmış olacağız” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ