Kafkas Dernekleri ve Federasyonu, Çerkez Soykırımı ve Sürgünü’nü 152. Yıl dönümünde Ankara’daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde toplandı. Çerkezlerin kendi topraklarında dahil işsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kaldıkların altını çizen Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan’ı Yaşar Aslankaya, “152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkezler kendi topraklarında dahil işsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıyadırlar. Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları da Çerkezlerin Çerkez kimliliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir” dedi.
“ÇERKEZCE RESMİ DİL OLMASINA RAĞMEN SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULMAKTA”
Özellikle son 5 yılda Rusya merkeziyetçi eğilimlerinin güçlenerek, ana dil eğitimi giderek azaldığına ve Çerkezce resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulduğuna dikkat çeken Aslankaya, “Özellikle son 5 yılda Rusya merkeziyetçi eğilimlerinin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda ana dil eğitimi giderek azaltmakta Çerkezce resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizi yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır.
Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta, sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.
“Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır” diyerek açıklamasını sürdüren Aslankaya, “Çarlık Rusya’sının mirasçısı olan Rusya Federasyonu ve Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti tarihte yaşanan acıları kabul ederek bu sorunların çözümüne dair ciddi ve somut adımlar atmalıdır” şeklinde konuştu.
Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde toplanan grup “Susma haykır soykırıma hayır”, “Göç değil sürgün öç değil adalet”, “Sustu herkes susma Çerkez” şeklinde sloganlar atarak “21 Mayıs 1864 unutma, anla, anlat”, “İntikam değil adalet istiyoruz”, “Karadeniz en çok bize karadır” yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar.
(İHA)