USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rus saldırıları ve Halep göçünün dış basına yansımaları

Independent gazetesi haberinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye'nin göçmen kabulünde kapasitesinin sonuna geldiği yönündeki açıklamasına dikkat çekiyor. Gazete, Kurtulmuş'un bu açıklamasının devamında sarf ettiği "Ama sonuçta bu insanların gidecek başka yerleri yok" sözünü de aktarıyor.

Rus saldırıları ve Halep göçünün dış basına yansımaları
08-02-2016 13:59
Google News


HER GÜN 10-20 KİŞİ ÖLÜYOR


Gazete, Halep'ten gelerek Cumartesi gecesi Türkiye'ye geçen bir Suriyeli doktorla görüşmüş.
Dr. Osama Abol El-Ezz gazeteye, birçok ailenin, Halep'in muhaliflerin elinde bulunan Batı bölümündeki kırsal alana geçtiğini söylemiş. "Açlar, yerde yatıyorlar. Yardım bekliyorlar. Her gün yaklaşık 10 ila 20 kişi Rus uçakları ve rejimin bombardımanı nedeniyle öldürülüyor. Halep'te durum sürekli daha kötüye gidiyor.

"Hastaneler biraz yakıt ve ilaç stokluyordu. Ancak yeterli değil.
"İnsanların hiçbir şey stoklama şansı yok çünkü yoksullar. Yardım kuruluşları yiyecek ve su stokluyordu ama bunun kentteki herkes için yeterli olduğunu sanmıyorum."

HALEP MERKEZLİ YENİ GÖÇ

Independent, Merkel'in ziyaretinde Türkiye'ye, Yunanistan'a Kaçak göçmen geçişlerini durdurmada daha etkin olma çağrısını yapmasının beklendiğini ancak Halep merkezli göç dalgasının ziyareti karmaşıklaştırdığını yazıyor.

'HALEP'İN MASUMLARI'

Bunun dışında gazetenin editoryal görüşlerini yansıtan sayfasında da konuyla ilgili bir yazı yer alıyor.
Editoryal görüş yazısının başlığı 'Halep'in masumları'.
Yazıda Suriye ordusunun Rusya destekli operasyonları nedeniyle binlerce kişinin Halep'ten ayrıldığı, bu insanlara sadece Türkiye'nin bir çıkış yolu sunabileceği belirtiliyor. Gazete, operasyonlar sonucu ülkenin bu ikinci büyük kentine giden, muhaliflerin elindeki en büyük ikmal hattının kesildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Şimdi, kentin duvarları içindeki birkaç yüz savaşçı ve birkaç yüz bin sivil sadece kuşatma altında değil, aynı zamanda açlık tehlikesi altında.

GÜNEYDE REJİM, DOĞUDA IŞİD, BATIDA RUS DESTEKLİ KÜRT MİLİSLER

"Geçen haftadan bu yana kenti terk eden tahminen 100 bin kişinin durumuysa daha iyi değil. Güneyde rejim güçleri, doğuda IŞİD savaşçıları ve Batıda Rusya destekli Kürt milisler tarafından kuşatılmış durumdalar. Tek umutları ise Türkiye'ye kaçmak ama sınır kapalı."

RUSYA MÜDAHİL OLUNCA...

Yazıda, ortadaki bir yeni göç dalgasının doğrudan Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil etmesinin sonucu olduğu belirtiliyor.
Hâlihazırdaki durumda, Batı hükümetlerine doğrudan mültecilere odaklanma çağrısı yapıyor gazete.

Times, "Avrupa Birliği ve Ankara için en acil önceliğin mevcut 3 milyar Euroluk yardım paketinin, Suriyelilerin yığıldığı Öncü Pınar sınır kapısının açılmasını sağlamak için değerlendirilmesi gerektiğini" yazıyor.

Gazete, "Makedonya'nın Yunanistan sınırına dikenli tel örgü çekilmesine göz yuman AB liderlerinin Erdoğan'a (Sınıra yığılan Suriyelilerin Türkiye'ye alınmasıyla ilgili) yumuşaması için yalvardığını" belirtiyor.

Times, Türkiye'nin mülteci kabul kapasitesini doldurduğu yönündeki açıklamasını da hatırlatıyor.

Yazının son bölümünde Türkiye ve AB'nin birlikte çalışması gerektiği vurgulanıyor ve özetle şu ifadelere yer veriliyor:
"Riskler (Türkiye ve AB'nin) birlikte çalışmasını gerektiriyor.
"Eğer sınır kapalı kalmaya devam ederse, akla gelmez acılar yaşanabilir."

Gazete, "Türkiye'nin ortadaki durumda, sınırın güneyindeki Kürt varlığına zarar vermek amacıyla güneye askeri güçlerini konuşlandırması durumunda bir NATO ülkesi olarak kendisini Rusya'yla vekâlet savaşı içinde bulabileceğini belirtiyor".

PUTİN ATEŞLE OYNUYOR

Yazı şu cümlelerle sona eriyor:
"Erdoğan mültecilere karşı yükümlülüğünü anlamalı. Avrupa, servetini ona yardım için kullanmalı. Putin ateşle oynadığını anlamalı."
Bu arada gazetenin konuyla ilgili haberleri aktaran sayfalarında da küçük bir analiz kutusu yer alıyor.
Analizde özetle şu ifadeler yer alıyor:

ANKARA DAHA FAZLA YARDIM İSTEYEBİLİR

"Avrupa'nın mülteci krizini kontrol altına almadaki umutsuz mücadelesi Türkiye'yi tüm kozları elinde bulundurur durumuna getirdi.
"Ankara, 3.2 milyar Euro'luk yardım paketinin yeterli olmadığı uyarısında bulundu. Hatta bu son gelişmelerin daha fazla yardım istemesine neden olması mümkün.
"Sınır krizinin gösterdiğiyse şu: Avrupa'ya gelmek için mücadele eden Suriyeli mültecileri durdurmanın tek bir yolu var ve bu, kimsenin yapmaya muktedir olmadığı bir şey gibi görünüyor; Suriye'de akan kanı durdurmak."

FINANCİAL TİMES...

Financial Times, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bugünkü Türkiye ziyareti öncesi "Alman lider, Avrupa'ya gelen göçmen sayısının azaltılması için Ankara'ya baskısını artırıyor" yorumunu yapıyor. FT, görüşünü aktardığı bir üst düzey AB diplomatının sözünden hareketle Merkel'in, Türkiye'ye, "son çare" görüşmeleri için geldiğini belirtiyor.
Gazetenin haberinde Merkel'in ziyareti özetle şöyle aktarılıyor:

"Merkel ve diğer Avrupalı liderler için Halep'ten toplu göç, Brüksel ile Ankara arasında geçen yıl anlaşılan ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmayı hedefleyen plana rağmen, daha fazla mültecinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya yolculuk yapmaya çalışması olasılığını artırıyor.
"3 milyar Euro'luk yardım karşılığında AB'nin baskısı bazı değişimlere sebep olduysa da Avrupalı diplomatlar ısrarla daha fazla eylem talep ediyor.
"Yunanistan'a varan göçmen sayısı yüksek kalmaya devam ediyor. Bu sayı Ocak ayında 70 bindi.

"AB'den üst düzey bir diplomat, 'bu, şansölye için, Türkiye'yi planla ilgili daha ciddi olmak için zorlaması adına son bir çaba. Bazı olumlu adımlar attılar ama rakamlar hala yüksek. Bu, tek turnusol sınavı."

GUARDİAN'DA DA GÜNDEM
Guardian da Halep kaynaklı göçe ve Merkel'in ziyaretine sayfalarında geniş yer ayıran gazetelerden.
Gazetenin Orta Doğu editörü Ian Black'in imzasını taşıyan haberde Suriye'de son günlerdeki tüm önemli gelişmeler bir araya getirilmiş.

Black, Suriye'deki savaşla ilgili diplomatik çözüm çabalarında ilerleme sağlamadığını, Cenevre'deki görüşmelerin çökmesi ardından Şam yönetimindeki ruh halinin cüretkâr ve taviz vermez olduğunu yazıyor.

Halep'in Rusya'nın hava saldırılarına maruz kalmasıyla 30 binden Suriyeli Türkiye sınırına ilerleyerek yeni bir sığınmacı krizinin yaşanmasına neden oldu. Dünya basını, Türkiye'nin sınır kapılarını açmasa da binlerce Suriyeliye insani yardımda bulunması dünya basınında geniş yer buldu.


BBC

AB Türkiye'ye Suriyelilere sınırlarını açma çağrısında bulundu. Avrupa Birliği yetkilileri savaştan kaçan on binlerce Suriyeli sığınmacıya Türkiye'ye sınırını açma çağrısında bulundu.

Türkiye sığınmacıların sınırı geçmelerine gerek olmadığını söyleyerek sığınmacılara gıda ve barınma yardımı yaptıklarını açıkladı. Yaklaşık 35 bin Suriyeli, Halep yakınlarında Suriye hükümetinin saldırılarından dolayı evlerini terk etti.


USA TODAY

Suriyeliler Rus saldırılarından kaçarken Türkiye sınıra dayandı. Rus hava saldırıları Halep'te yoğunlaşırken Suriye'nin sınır komşusu Türkiye, sığınmacı kabul etme kapasitesine ulaştığını açıkladı.

DAILY MAIL

Türkiye sığınmacı kabul etmede sınıra dayandı ancak sığınmacı kabul edecek Türkiye Başbakanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin daha fazla sığınmacı kabul etmede sınıra dayandığını belirtti buna rağmen sığınmacı almaya devam edeceklerini bildirdi.

Türk yetkililer yaklaşık 35 bin Suriyelinin sınırda bulunduğunu ve Türkiye'nin bu sığınmacılara yardım sağlayacağını ve kapılarını ancak "olağanüstü bir kriz" durumunda açacağını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ