Ukrayna sınırına 100 bin asker yığarak son yılların en büyük gerilimini tetikleyen Rusya lideri Vladimir Putin, 20 savaş gemisini Avrupa'nın göbeğindeki Rusya toprağı Kaliningrad'dan Baltık Denizi'ne çıkardı.
Rus ordu televizyonu Zvezda, aralarında yeni nesil gemiler Stoikiy ve Soobrazitelny'nin bulunduğu filonun tatbikat için acil şekilde üslerinden ayrıldığını bildiriyor.
Rus medyası, dev tatbikatın Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü'nün (NATO) Doğu Avrupa'ya asker gönderme kararından hemen sonra hayata geçtiğine vurgu yapıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı ise, İdil Nehri kenarındaki Engels'de konuşlanan uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı Tu-95'lerin fotoğraflarını paylaştı. Engels'teki söz konusu hava üssünün Ukrayna sınırına uzaklığı, yaklaşık 470 kilometre.
8 BİN 500 ABD ASKERİ
Batı cephesinde ise hem diplomasi hem de askeri hareketlilik zirveye çıktı. NATO, dört ülkenin savaş gemileri ve jetlerini yola çıkaracağını doğruladı. Buna göre, Hollanda ordusu iki F-35 jetini Bulgaristan'a indirecek. İspanya da yine Bulgaristan'a savaş uçağı, Karadeniz'e ise savaş gemisi gönderecek. Danimarka'ya ait bir fırkateyn Baltık Denizi'nde seyredecek ve yine Danimarka ordusu dört F-16'yı Litvanya'ya konuşlandıracak.
Fransa'nın Romanya'daki NATO birliklerine asker yollaması beklenirken, ABD'nin asker sayısına dair ilk kez net bir rakam ortaya çıktı. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, 8 bin 500 askerin yüksek alarm seviyesine geçirildiğini açıkladı.
Pentagon sözcüsü John Kirby, 8 bin 500 askerin NATO'dan çağrı gelmesi durumunda ittifakın hızlı müdahale gücüne katılabilmek için teyakkuzda olacağını duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ayrıca bir grup askere de başka acil durumlara hazırlıklı olmak için talimat verdi ancak sözcü Kirby bu askerlerin sayısını belirtmedi.
Pentagon'a göre, Rusya'nın şu anda gerilimi azaltmaya niyeti olmadığı çok açık.
TÜM SENARYOLAR İÇİN PLAN HAZIR
NATO, bünyesindeki Acil Müdahale Gücü'nü "Son derece hazırlıklı ve teknolojik olarak ileri çokuluslu kara, hava, deniz ve özel operasyon Birlikleri bileşenleri" olarak tanımlıyor. Göreve hazırlık emrini alan birlikler; ek tugay muharebe ekipleri, lojistik personel, tıbbi destek, havacılık desteği ve istihbarat, gözlem ve keşif görevlerindeki kuvvetlerden oluşuyor. İttifakın Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'da tanklar, hava savunma sistemleri, istihbarat ve gözlem sistemleriyle desteklenen 4 bin çok uluslu askeri yer alıyor. Beyaz Saray, Washington'ın tüm senaryolar için askeri planlar geliştirdiğini dünyaya duyurdu.
BATILI LİDERLERDEN UKRAYNA'YA DESTEK MESAJI
ABD Başkanı Joe Biden, Avrupalı müttefikleriyle video konferans yöntemiyle görüştü. Görüşmeye İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda katıldı.
Beyaz Saray, toplantıya katılan isimlerin Rusya ile çeşitli platformlardaki son temaslarını gözden geçirdiklerini belirtip "Liderler Moskova'yı Ukrayna'ya karşı saldırgan hamlelerden caydırmak için NATO'nun doğu kanadında güvenliği güçlendirme hazırlıklarının da dahil olduğu Rusya'ya büyük sonuçlar ve ciddi ekonomik maliyet getirecek ortak çabaları görüştü" dedi.
MACRON PUTİN VE ZELENSKIY İLE GÖRÜŞECEK
Elysee Sarayı ise, buluşmanın ardından yaptığı yazılı açıklamada Fransa lideri Macron'un önümüzdeki günlerde Rusya lideri Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşeceğini ilan etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova'ya Ukrayna'ya yönelik bir saldırının sert yanıtı olacağı konusunda ortak mesaj verdiklerini belirtip "Rusya'nın agresif tavırlarını arttırmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda hemfikiriz" dedi.
BÜYÜKELÇİLİK ÇALIŞANLARI ÇEKİLİYOR
Rusya'nın Ukrayna işgalinin giderek yaklaştığı yönünde yorumlar artarken, ABD Ukrayna'daki büyükelçilik çalışanlarının yakınlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı.
ABD'yi İngiltere ve Hollanda izledi. İngiltere, Kiev Büyükelçiliği'ndeki personelini yarı yarıya azaltıyor.
İPLER KOPMAK ÜZERE
İlk olarak 2021'in ilkbahar aylarında Ukrayna sınırına ordu konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin, yılın son günlerinde bir kez daha 100 bini aşkın askeri harekete geçirdi. Moskova ayrıca, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka üye yapılmamasını da içeren yazılı güvence istiyor.
ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.
Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve sınırdaki gerilim arttı.
Öyle ki, Batılı ülkeler Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakından sonra bir kez daha Ukrayna'ya işgal başlatabileceği yönünde kaygıların arttığını belirterek Ukrayna'ya askeri desteğe başladı.
ABD ORDUSU FOTOĞRAFLARI YAYINLADI
ABD ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke de Ukrayna'ya mühimmat ve askeri birlik tedarik ediyor. ABD'nin Ukrayna'ya yapacağı askeri mühimmat yardımının ilk sevkiyatı ise hafta sonu Kiev'e ulaştı.
Birleşik Krallık da hafta başında yaptığı açıklamada savunma silahları ve eğitim için fazladan asker göndereceğini duyurdu. Pek çok NATO müteffiki ülke de Ukrayna'ya askeri mühimmat ya da askeri birlik gönderiyor.
2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.
Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.
Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.