Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'da giden trenlere geçiş izni vermeyen NATO ülkesini yıkımla tehdit eden Rusya, bu kez bir başka NATO ülkesinin kıyılarında savaş gemisiyle tehlikeli bir adım attı.
NATO, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgaliyle birlikte Avrupa'da seferberlik ilan etti, Vladimir Putin'in verdiği saldırı emri dünyayı geri dönülemez şekilde değiştirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla NATO ve Moskova arasındaki çarpışma alanı Avrupa'nın kuzeyine kaydı. İşgal başlar başlamaz doğu kanadına binlerce asker yığan ittifak, iki İskandinav ülkesi İsveç ve Finlandiya'nın üyelik talebini de resmen işleme koydu.
NATO ve Rus ordusu, Mayıs ayında Estonya semalarında kozlarını paylaştı. Fransa, Ukrayna işgalinin ardından bir diğer eski Sovyet cumhuriyeti Estonya'ya Mart ayında savaş uçakları gönderdi. NATO'nun Baltık Hava Polisliği görev gücüne katılan dört Fransız Mirage-2000 jeti, Rus savaş uçaklarını önlemek için havalandı.
Fransız ordusu, Twitter hesabından iki Mirage savaş uçağının Rusya'ya ait üç jetin önünü kestiğini duyurdu. Rus jetleri, NATO radarları tarafından tespit edildi. Savaş uçaklarının karşılaştığı nokta ise, Baltık hava sahasının yakınıydı.
Mayıs ayı sonunda ise bu kez Finlandiya hava sahasının dibinde Rus jetleri göründü. NATO, radarda Rus jetlerinin belirmesiyle F-35 savaş uçaklarına kalkış emri verildiğini duyurdu.
Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Rus MiG-31 ve Su-24 jetlerinin önünü iki F-35'le kesti. Rus jetlerinin doğuya doğru geri dönmeden önce Norveç Denizi üstünde uçtu. Norveç ve Rus savaş uçaklarının karşı karşıya geldiği nokta, Kuzey Kutbu'na oldukça yakın bir konumdaydı.
AYNI KADRAJA GİRDİLER
Haziran ayına gelindiğinde, Rusya Baltık Denizi'ne onlarca savaş gemisi gönderdi. AFP, geçtiğimiz yıl Karadeniz'de Rus savaş uçaklarının uyarı ateşi açtığı İngiliz savaş gemisi HMS Defender'ın Baltık Denizi'nde hemen arkasından geçen bir Rus gemisinin fotoğrafını dünyaya servis etti.
Hazirandaki en önemli gelişme ise, Kaliningrad krizinin patlak vermesi oldu. Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Litvanya, Avrupa'daki Rus toprağı Kaliningrad'a giden trenlere AB yaptırımlarını uygulayıp snırılama getirdi.
GÖZLER SUWALKI BOŞLUĞU'NA ÇEVRİLDİ
Baltık körfezinin alev topuna dönmesine yol açan adıma Moskova ateş püskürdü, savaş tehdidi savuran Kremlin 'açıklanmayan' önlemler alacağını duyurdu. Rus ordusunun, Ukrayna'dan sonra, Putin'in Avrupa'daki tek müttefiki Belarus ile Kaliningrad arasında kalan Suwalki Boşluğu'na saldırma ihtimalinden söz edildi.
Rus ordusu Baltık Denizi'nde tatbikata girişip füzeler ateşledi, Rus helikopterleri ise Ukrayna'nın işgalinden bu yana ilk kez NATO üyesi Estonya'nın hava sahasına girdi.
Rusya'nın ana karadan ayrı toprağı Kaliningrad, uzun zamandır 'Kremlin'in Baltık Denizi'ndeki batmaz uçak gemisi' olarak anılıyor. Washington Post tarafından 'en son parlama noktası' olarak tanımlanan Kaliningrad, hem stratejik hem de askeri açıdan Rusya için kilit öneme sahip.
NORVEÇ DENİZİ'Nİ BOYDAN BOYA KAT EDECEK
Haziran ayı sonunda tarihi NATO zirvesi gerçekleşti, Rusya'nın bir numaralı tehdit olarak ilan edildiği zirveden birkaç gün sonra Putin çok tehlikeli bir hamle yaptı.
Putin, NATO üyesi Norveç'in kıyısına ölümcül hipersonik füzelerle yüklü savaş gemisi Amiral Gorshkov'u gönderdi. NATO'yu alarma geçiren Amiral Gorshkov'un önü ittifaka ve Norveç'e savaş gemileri tarafından kesildi. Norveç ordusu, Rus gemisinin KV Bergen adlı savaş gemisi tarafından takip edildiğini açıkladı.
Amiral Gorshkov'un Norveç Denizi'ni dolaşarak Baltık Denizi'ne ulaşması ve St. Petersburg'a demirlemesi bekleniyor.
Norveç kıyılarında izlenen gemi, 28 Mayıs tarihinde Barents Denizi'nde hipersonik füze Zirkon'u test etmişti. Putin tarafından 'rakipsiz' olarak tanımlanan Zirkon, ses hızının beş katına çıkabiliyor ve 6 bin 200 kilometre hızla giderken 400 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılıyor. Rus ordusu tarafından birçok kez test edilen Zirkon, hedefe doğru ilerlerken etrafında ürettiği plazma bulutuyla radarlar tarafından tespit edilemiyor.
İngiliz medyası, Amiral Gorshkov gemisinin Norveç kıyısına yaklaşmasını 'Üçüncü Dünya Savaşı korkusu patlak verirken Rus savaş gemisi Norveç'te engellendi' başlığıyla haberi duyurdu.
Rusya'nın herhangi bir NATO ülkesine saldırı düzenlemesi, ittifakın beşinci maddesini tetikleyecek ve Üçüncü Dünya Savaşı'na neden olacak.
NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en yüksek alarm seviyesinde. İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesinde, ittifakın doğusundaki ülkelerde bulunan muharip güçlerin sayısının 40 binden 300 bine çıkarılmasına karar verildi.