USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya Antalya'nın alternatifini buldu!

Savaş uçağının düşürülmesinin ardından başlayan gerginlikle birlikte RusyaTürkiye’ye karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Yaptırımlar çerçevesinde Türkiye’den meyve-sebze ithalatına da kısıtlama getiren Rusya, Suriye’den de narenciye ithalatına başladı.

Rusya Antalya'nın alternatifini buldu!
14-01-2016 11:10
Google News


Altalya’nın alternatifi Lazkiye oldu. Sputnik’e konuşan Lazkiye Ziraat Müdürü Munzir Ğerbek, Rusya’nın Suriye’den narenciye alımına başladığını söyledi. Rusya ve Suriye arasında ticaretin kolaylaştırılması için bazı adımların atıldığını anlatan Ğerbek, “Rus pazarının bize açılmasından çok memnunuz. Bu pazarın açılması ile birlikte Rusya’ya büyük miktarda ihracat imkânı yakalayacağız” dedi.

SEVKİYATLAR BAŞLADI

Lazkiye sebze-meyve halinin sorumlusu Mirza Recep, Rusya’ya narenciye ihracatının 1,5 ay önce başladığını, 30’ar ton civarında portakalın 2 seferde gönderildiğini söyledi. Küçük sevkiyatların yapıldığı deneme sürecinde tat, kalite beğenisi ve karşılıklı beklentilerin şekillenmesi gibi aşamaların belirginleştiğini anlatan Recep, düzenli büyük miktarlarda sevkiyat için ambalajlama, kutulama gibi çalışmaların sürdüğünü ve nakliyatın kısa süre içinde başlayacağını belirtti. Rusya’nın, Suriye’den portakal ithal ettiği ve kısa süre sonra kanlı portakal da almaya başlayacağı ifade ediliyor. Nakliyat gemilerle yapılıyor.  

SERBEST BÖLGE YOLDA

Rusya ve Suriye arasında şimdiye kadar büyük çaplı narenciye ticareti yapılmamıştı. Bir taraftan sevkiyatlar devam ederken diğer taraftan Rusya ve Suriye arasında serbest bölge oluşturulması, yasal kolaylıklar için yeni düzenlemeler yapılması ve aracı şirketlerin kurulması gibi çalışmaların da sürdüğü belirtiliyor. Rusya’nın ilk aşamada Suriye’den aylık narenciye talebinin 34 bin ton civarında olduğu, zamanla bu miktarın artacağı ifade ediliyor.

SAVAŞ NEDENİYLE ÜRETİM ZORDA

Suriye’de 5 yıldır devam eden savaş şartları nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde meyve-sebze, zeytin gibi ürünlerin üretimi ya tamamen durdu ya da yavaşladı. Yine tarım ilacı gibi üretim için zorunlu ihtiyaçların pahalılığı temini güçleştiriyor.

Suriye’nin 2 liman kenti olan Lazkiye ve Tartus, savaş öncesi dönemde de narenciye üretiminde ülke içi ihtiyacı karşılayan kentlerdi. Lazkiye’nin Türkiye sınırına yakın kuzey kırsalı haricinde 2 kent de çatışmalardan dikkat çekici ölçüde etkilenmedi ve büyük oranda tarımsal üretim devam ediyor.

Lazkiye Sebze-Meyve Hali’nin sorumlusu Mirza Recep “Lazkiye halinde günde ortalama 2500 ton sebze-meyve işlendiğini ve büyük kısmının iç piyasaya dağıtıldığını” söyledi.

Humus ve Hama kırsalının Lazkiye’ye yakın bölgelerinde üretilen sebze-meyvenin bir kısmı da Lazkiye’de işleniyor. Haldeki üreticilerinden biri lahanaları Humus kırsalında ürettiklerini ve iç piyasada satılmak üzere günde 10-20 ton lahanın hale geldiğini söyledi. Ürünlerini vatandaşlara, lokantalara ve küçük dükkanlara sattıklarını söyleyen lahana üreticisi gibi küçük çapta üretim yapan üretici de bulunuyor.
 

Kaynak: Sputnik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ